A közleményben ismertetik: a vállalat termékei naponta átlagosan 3,9 millió internet alapú támadást védtek ki. A Kaspersky Lab kártevő program ellenes kutató csoportja az idén naponta 325 ezer új kártékony fájlt azonosított, napi 10 ezerrel többet, mint tavaly.

A bűnözők egyre gyakrabban használnak célzott adathalász e-maileket - mutatott rá Vyacheslav Zakorzhevsky, a Kaspersky Lab kártékony fájlokat kutató csoportjának vezetője a közleményben. Jelezte: a spam üzenetek a felhasználók egy jól körülhatárolható csoportját, például az online videojátékokat játszókat vagy az internetes banki ügyeket intézőket célozzák.

A cég az idén azonosított 295,5 ezer, a tavalyinál 2,8-szor több új mobil kártevő programot is. A közleményben Roman Unuchek, a Kaspersky Lab vezető mobil kártevő program kutatója emlékeztetett, hogy a mobil kártevők kialakulása 2011-ben kezdődött, 2013-ra pedig már elérték a fejlett szintet. Kiemelte: 2014-ben a mobil kártevők fókuszába a pénzügyi támadások kerültek, a mobil banki trójaiak száma kilencszer nagyobb az idén, mint az előző évben, és fejlődésük riasztó ütemű.

A kiberbűnözők minden évben egyre kreatívabb és találékonyabb módszerekkel csalják lépre áldozataikat - hívják fel a figyelmet közleményben. Ez is az oka annak, hogy a felhasználók még mindig hajlandóak elolvasni egy ismeretlen forrásból érkező, látszólag ártalmatlan e-mailt, amelynek rosszindulatú a melléklete vagy a weboldal, amelyre a benne található hivatkozás mutat - teszik hozzá.

QP | Quality Placement