Szombaton, egy nappal a Standard and Poor's döntése után, melynek során a hitelminősítő egy fokozattal, "AA-plusz"-ra rontotta a hosszú futamú amerikai államadós-osztályzat eddigi "AAA" besorolását, Jay Carney fehér házi szóvivő közleményében úgy fogalmazott: "többet kell tennünk azért, hogy nyilvánvalóvá váljon akaratunk, elkötelezettségünk és képességünk a közös munkára a gazdasági és költségvetési nehézségekkel szembeni küzdelemben".

Barack Obama amerikai elnök fontosnak tartja, hogy a megválasztott vezetők egységbe tömörüljenek a gazdaság megerősítésének és a költségvetési fegyelem helyreállításának érdekében. Az adósságplafon megemeléséről és a költségvetési deficit csökkentéséről kötött kongresszusi megállapodás "egy lépés volt a helyes irányba". Mindazonáltal túl sokáig tartott az alkudozás, és időnként túlságosan megosztó volt - tette hozzá a szóvivő.

Kiadáscsökkentés és adóemelés kellene

Carney ismét védelmébe vette Obama javaslatát, amely egyidejűleg csökkentené a kiadásokat és növelne adókat. A republikánusok mellett több demokrata párti politikus is ellenzi ezt a kezdeményezést. Obama szerint ez jelentősen csökkentené a deficitet, de ennek megvalósításához együttműködésre és kompromisszumkészségre van szükség minden fél részéről.

A következő hetekben az elnök erősen bátorítani fogja a költségvetési deficit csökkentésének kidolgozásával megbízott kétpárti különbizottságot és a kongresszus tagjait, hogy helyezzék ideológiai és politikai nézeteltéréseik fölé közös elkötelezettségüket az erősebb gazdasági fellendülés és a fenntarthatóbb, hosszú távú fiskális politika iránt - jelezte a szóvivő.

Obama szokásos szombati rádiós és internetes beszédében felszólította a kongresszust, hogy hagyja jóvá azokat az intézkedéseket, amelyek álláspontja szerint segítenek a gazdasági növekedés ösztönzésében és új munkahelyek megteremtésében. Az elnök - bár a beszédet néhány órával az S&P döntésének bejelentése előtt rögzítették - hangsúlyozta, hogy a demokratáknak és a republikánusoknak szorosan együtt kell működniük a fiskális fegyelmet helyreállító hosszú távú terv kidolgozásában.