Az Economist Intelligence Unit 2021-es rangsorának első hat helyét ázsiai és óceániai városok foglalják el. Többek között az lehet az oka az új-zélandi, ausztrál és japán városok sikerének, hogy szigetországok lévén sikeresebben tudtak szembe szállni a koronavírus-járvánnyal.

Az első helyezett Aucklandet a japán Oszaka, az ausztráliai Adelaide, az új-zélandi Wellington, a japán Tokió és az ausztráliai Perth követi a listán. A top 10-be mindössze két európai város, Genf és Zürich került be a 7-8. helyen. A top-10 legélhetőbb város listáját az ausztráliai Melbourne és Brisbane zárja - számolt be az Telex.

Az európai városok az előző évekhez képest rosszabban szerepeltek: Hamburg 34, Prága 27, Római 21, Pozsony pedig 20 helyet rontott. Emögött egyebek mellett az áll, hogy az EU nehezen indította be az oltási kampányt, és számos tagállam, a reméltnél több zárlatot rendelt el, ami rontotta városaik pontszámát a kultúra és a környezetvédelem mérésében. A másik négy értékelt kategória a stabilitás, az egészségügy, az oktatás és az infrastruktúra.

A legélhetetlenebb városok listáját Damaszkusz, Szíria fővárosa; Lagos, Nigéria legnépesebb városa és Port Moresby, Pápua Új-Guinea fővárosa vezeti. (Tavaly nem készült lista.)