Oroszország hármas csapással néz szembe. A olajárak zuhanásával, ami jelentősen csökkenti az energiahordozók exportjából származó bevételeket, ezzel összefüggésben a rubel drámai, egy év alatt bekövetkezett árfolyam-zuhanásával, ami felnyomja az importtermékek árát, illetve az EU és az USA szankcióval, amelyet azért hoztak Moszkva ellen, mert részt vállalt az ukrán válság elmélyítésében.

Hiába nagy gondok ezek, van még egy ennél is nagyobb baja az országnak - írja a CNBC internetes portálja. Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes - aki egy Indonézia fővárosában Jakartában tartott fórum szünetben nyilatkozott a sajtónak -, azt mondta a hírportálnak, hogy a legnagyobb gondjuk a befektetések hiánya.

Az olajár csökkenésével összefüggő bevételkieséssel kapcsolatban azt mondta, hogy a korábbi évek bőséges forrásaiból tartalékokat képeztek az olyan esetekre, mint a mostani. Ezek terhére ki tudják simítani a hullámvölgy okozta problémákat: segíteni tudják a szegény családokat és növelhetik a munkanélküli-segélyt.

Ami a rubel zuhanásszerű leértékelődését illeti, Dvorkovics szerint ennek nem csupán negatív hatásai vannak, hiszen növeli a feldolgozóipari vállalatok exportbevételit és hátszeled az agrártermékek kivitelének is.

A befektetések elmaradását azonban rövid távon nem tudják kivédeni és ennek nincs pozitív oldala sem. Ennek a gondnak a leküzdésére egy dolgot tehetnek: új partnereket keresnek. Ezért igyekeznek szorosabbra fűzni a kapcsolatokat Kínával és más országokkal, amelyek jelentős tőkét vihetnek Oroszországba.

Az orosz GDP mindössze 0,6 százalékkal bővült 2014-ben és az említett gondok miatt súlyos recesszión mehet keresztül 2015-en. A bajokhoz hozzájárulnak az orosz gazdaság ismert szerkezeti gondjai - például az energiaszektor óriási túlsúlya -, illetve az üzleti és a fogyasztói bizalom gyengesége.