A Mediana által az RTV Slovenia és a Pop Tv számára végzett exit-poll felmérések szerint Szlovéniában a kormányváltásra szavaztak a legtöbbe: a Gibanje Svoboda párt meggyőző fölénnyel nyerte a vasárnapi választásokat. A legtöbb szavazatot, 35,8 százalékot kapott a Robert Golob vezette mozgalom, őt követi a Fidesz-KNDP-vel szövetséges Szlovén Demokrata Párt 22,5 százalékkal, majd a Nova Slovenija párt, amely a szavazatok 6,8 százalékát szerezte meg – írja a Delo.si.

Az időközi választások eredményei szerint az SD párt a szavazatok 6,6 százalékával lépné át a parlamenti küszöböt, valamint a Baloldal juthatott még be a parlamentbe, amelyre a választásra jogosultak 4,4 százaléka adta le voksát. Így a nemzetgyűlésbe mindössze öt párt jutna be.

Ebből 42 képviselői helyet kapna Robert Golob pártja, 26-ot az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel szövetséges Janez Janša tömörülése, nyolc helyet a Mateja Tonina vezette Nova Slovenija , hetet a Tanja Fajon vezette SD , ötöt pedig a Luka Mesec által irányított Levica .

A két exit-poll eredményei szerint a parlamenti küszöbhöz a szavazatok 3,8 százalékát megszerző Marjan Šarc listája és a szavazatok 3,2 százalékát megszerző Connect Slovenia párt került a legközelebb, de kimaradhatnak a következő nemzetgyűlésből.

Vasárnap este 8-kor az exit-pollok megjelenése után az SDS még nem ismerte el a vereségét a választásokon. Aleš Hojs, a párt alelnöke és az ország belügyminisztere még megbízhatatlannak mondta ezeket a méréseket. Míg a Delo.si szerint Janez Janša, a párt vezetője, jelenlegi kormányfő a kongresszuson azt mondta, hogy ezúttal nem fogják hagyni, hogy "a gazdag Ljubljana legyőzze egész Szlovéniát". Ugyanakkor kijelentette, hogy az utolsó megszámlált szavazatig harcolni fognak.

Janša várhatóan csak akkor fog hivatalosan reagálni, amikor már minden szavazatot megszámláltak, sőt lehet, hogy választási csalást kiált majd, mert a választás előtt a Twitteren már angolul arról írt, hogy állítólag egy oroszbarát hálózat a választás előtt pártot alapítva megpróbálta átvenni a hatalmat Szlovénia felett, szerinte ezúttal a Szabadság Mozgalomról van szó. 

A győztes Robert Golob pártja eredményváróján tartott gyors beszédében háláját fejezte ki minden polgárnak, aki elment szavazni. „A részvétel mindent elmond. Az emberek valóban változást akarnak. Bíznak bennünk” – mondta Golob.