Csehország két helyet javítva tavalyi helyezésén 8. lett a Global Peace Index összesítésen, amely 172 országot és térséget értékelt annak alapján, mennyire milyen alacsony az erőszak szintje - adta hírül a Radio Praha. A jelentést az Institute for Economics & Peace készítette. A kutatók értékelése szerint a világ békessége 3,76 százalékkal romlott az index 2008-as első megjelenése óta.

Ennek hátterében a terrorakciók növekvő gyakorisága, a közel-keleti ellenségeskedés fokozódása, a Kelet-Európában és Északkelet-Ázsiában megfigyelhető feszültségek erősödése, az Európában és az Egyesült Államokban megjelent politikai konfliktusok, illetve a menekültek számának növekedése áll. A legbékésebb régió Európa, amelynek 13 országa került az első 20-ba.

Az élen Izland végzett, amelyet Új-Zéland, Ausztria, Portugália és Dánia követ. A sereghajtó nem meglepő módon Afganisztán, Jemen, Dél-Szudán, Irak és Szíria után. A régióból Szlovénia a 11., Románia a 22., Magyarország a 24., Szlovákia a 25., Horvátország a 26., Bulgária a 28. Lengyelország a 29., Szerbia az 51.