A tavalyi davosi világgazdasági fórumot a pesszimista előrejelzések uralták, amelyek jelentős részben nem teljesültek. Idén az optimistáké lehet a főszerep, de az ő jóslataik is hibásnak bizonyulhatnak - derül ki Business Week összefoglalójából.

A prognózisaikért az elmúlt években már-már guruként tisztelt közgazdászok kevésbé voltak eredményesek az elmúlt év fejleményeinek előre jelzésével. Nouriel Roubini közgazdász professzor azzal szerzett nevet magának, hogy 2007-ben megjósolta a pénzügyi rendszer összeomlását, Stephen Roach, a Morgan Stanley ázsiai vezetője a 2008-as fórumon a recessziót jelezte előre, Soros György pedig tavaly ilyenkor közölte, hogy elkerülhetetlen az USA recesszióba süllyedése.

Roubini ugyanakkor 2009 elején úgy látta, hogy a világgazdaság az év egészében recesszióban marad. Ezzel szemben a második-harmadik negyedévtől véget ért a legnagyobb gazdaságok hanyatlása, amiért Roubini munkatársai most az állami gazdaságösztönző lépéseket teszik felelőssé. Mint mondják a politika közbeszólt - váratlanul sikeresen adott lökést a gazdaságnak. Soros hasonlóan tévedett, mint nemrégiben nyilatkozta, nem látta előre a kilábalás erejét.

Mindebből azonban nem következik, hogy az idei kilátások nagyon rózsásak lennének. A JP Morgan úgy látja, hogy a pénzügyi ösztönző csomagok 2010-ben csak 0,2 százalékkal járulnak hozzá a világ GDP-jének bővüléséhez, szemben a 2009-es 1,2 százalékkal. Soros ráadásul úgy véli, hogy a fellendülés kifullad, s egy újabb gazdasági hanyatlás következik. Csak azt nem tudja, hogy 2010-ben vagy 2011-ben válhat-e be jóslata.

Roubini szerint a világ legfejlettebb országait tömörítő G7 GDP-je idén 1,7 százalékkal nő - vannak ennél egy százalékponttal is magasabb prognózisok. A közgazdász guru szerint a munkanélküliség és a személyes jövedelmek stagnálni fognak, a pénzügyi ösztönzők kifutnak az év második felére, a bankoknak nagyobb összegeket kell majd leírniuk, mint amekkorát a piac vár és a cégeknek előbb ki kell használniuk meglévő kapacitásaikat, mielőtt befektetésekbe kezdenének.

Roach szerint 40 százalék az esélye annak, hogy idén visszatér a recesszió az USA-ban. A tízszázalékos munkanélküliség miatt a fogyasztás szerepe öt százalékponttal csökken GDP-ben a korábban elért 71,2 százalékos súlyához képest. Eközben Kína nem fogja tudni fenntartani azt a befektetési szintet, ami 2009-ben 70 százalékban járult hozzá GDP-je bővüléséhez.