A 2019. július 21-én este kezdődött, hajnalig eltartó incidens során mintegy száz, fehér pólót viselő férfi botokkal támadt az aznap esti kormányellenes tüntetés résztvevőire, a helyszínen tartózkodó utasokra és újságírókra a város egyik metróállomásán, 45 embert megsebesítve - idézi az MTI.

A 24 napon át tartó tárgyalást lezáró ítéletben a legsúlyosabb büntetést egy 62 éves kereskedőre rótták ki, akit a bíróság hétévi szabadságvesztéssel sújtott kétrendbeli garázdálkodás, valamint kétrendbeli testi sértés, illetve arra történő felbujtás bűntette miatt. További hat vádlottat 42 hónap és hat év közötti börtönbüntetésre ítéltek a támadásban betöltött szerepük miatt. Egy nyolcadik vádlottat a bíróság korábban kellő bizonyítékok híján felmentett, ám a hongkongi igazságügyi hivatal szóvivője szerdán közölte, hogy a felmentése ellen fellebbezést nyújtanak be.

A történtek kapcsán számos bírálat érte a hongkongi rendőrséget, mivel a rohamrendőrök mintegy háromnegyed órával később érkeztek csak a támadás helyszínére, így a támadókat nem tudták kézre keríteni. A helyszínen lévő hongkongiak közül emiatt sokan azzal vádolták a hatóságokat, hogy szándékosan hagyták elmenekülni a fehér pólós férfiakat. A rendőrökkel szembeni bizalmatlanságot pedig csak tovább növelte, hogy az eset után olyan fotók terjedtek el az interneten, melyeken rendőrök fehér pólós, bottal felfegyverkezett férfiakkal beszélgetnek, majd láthatón hagyják őket szabadon távozni.

A SCMP két évvel ezelőtt egy olyan, az interneten terjesztett videóról is beszámolt, amelyen Junius Ho Peking-párti törvényhozó kezet ráz a felsorakozó fehér pólós férfiakkal. Ho később egy, a Facebook-oldalán közzétett videóban arról beszélt, hogy ismer néhányat a fehér pólósok közül, akiket mind a hazájukat megvédő, "lovagias" férfinak tart.

A tavalyelőtti hongkongi tüntetéshullámot eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó - még ugyanabban az évben visszavont - tervezet váltotta ki, később azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult. A demonstrációknak 2020-ra a koronavírus-járvány megjelenése szabott gátat, a Peking által tavaly júniusban megszavazott, majd egyből életbe is lépő nemzetbiztonsági törvény pedig jelentősen korlátozza a kormányzattal, valamint a pekingi vezetéssel kapcsolatos kritikus megnyilvánulásokat.