A globális felmelegedés elleni harc fogós problémának látszik - a klímaváltozás megfékezésére eddig bonyolult, szerteágazó, ágas-bogas válaszokat adtak a világ kormányai. Ezt elégelhette meg Henry Jacoby, a híres amerikai Massachusetts Institute of Technology business schooljának tanára, aki úgy véli, egyetlen dolgot kell csupán tenni a globális felmelegedés megállítására: szén-dioxid-kibocsátási adót kell kivetni. Ez azt jelentené, hogy a felhasználásukkal levegőbe kerülő szén-dioxid arányában megadóztatnák a fosszilis energiahordozókat, ami szépen megdrágítaná a szenet, az olajat és a földgázt.

Ennyi az egyoldalas törvényjavaslatba foglalt terv - foglalja össze Jacoby elképzelését a Kuhf.org internetes portál. John Reilly, a MIT oktatójának kollégája úgy becsli, hogy az adó bevezetésének első évében gallononként 25 centtel dobná meg a benzin árát az USA-ban. (Az elmúlt hetekben a benzin átlagára kissé 3,5 dollár/gallon felett ingadozott.) Idővel ez nőne, 2050-re minden gallon benzin árából egy dollárt tenne ki a szén-dioxid-kibocsátási adó. Az gazdaságban áremelkedési hullám indulna el, az ágazatok termelési költségei energiafelhasználásuk arányában nőnének. Mindez mindenkit takarékosságra kényszerítene.

Imádni való adócska

Ez az, amiért a közgazdászok szeretik ezt a közterhet: egy piciny változtatás az adózásban és a vállalatoktól a magánfogyasztókig a gazdaság minden szereplője azzal lesz elfoglalva, hogy visszafogja szén-dioxid-kibocsátását. Nincs szükség bonyolult szabályokra. Nem kell időről időre szigorodó kibocsátási korlátokkal sanyargatni a járműgyártókat vagy bonyolult előírásokkal meghatározni mennyi alternatív forrásból származó elektromos áramot kell átvenniük az áramszolgáltatóknak.

Reilly szerint a jelenlegi szabályozási dzsungel sokkal bonyolultabb és sokkal drágább módja ugyanannak a célnak - a klímaváltozás megállításának - az elérésére, mint a kollégája által ajánlott szén-dioxid-adó. A mostani rendszer az egyik legrosszabb válasz, amit erre a problémára adhatunk.

Fájdalommentes gyógymód

Akárcsak bármely más megoldás a globális felmelegedés megfékezésére Reilly adója is nagyobb terheket rakna egyesek nyakára, mint másokéra. Akik például hosszú utakat tesznek meg, azok többet fizetnének, a szénbányák sok alkalmazottja elvesztené az állását. Csakhogy van egy nagyon nagy előnye az összes ma alkalmazott megoldással szemben: óriási bevélt hoz a közös kasszába. Végül is egy rendes, becsületes adóról van szó.

Így a gazdaság egésze nem érezné meg az új szabályozót: a jövedelemadók mérséklésével például egy részét vissza lehetne adni az adózóknak. Számos kollégáján tesztelte ezt az elképzelését, és egyetértés mutatkozott abban, hogy ha a szén-dioxid-kibocsátási adóval párhuzamosan mérsékelnék az szja-t, akkor a gazdaságnak okozott sérülés nagy részét meggyógyítanák. Barack Obama államfő jelezte, hogy támogatná a piacbarát megoldásokat a klímaváltozás elleni küzdelemben. A kongresszus már sokkal nehezebb eset - jelenleg nem látszik valószínűnek, felkarolná az egységes szén-dioxid-adó ötletét.