Éppen két hónapja kezdődtek a tömeges demonstrációk Fehéroroszországban az elnökválasztás eredménye miatt, de Aljakszander Lukasenka államfőnek esze ágában sincs lelépni, pedig minden hét végén tízezrek mennek ki Minszkben az utcákra a távozását követelve.

Ehelyett a tüntetők ellen brutális erőket vet be és nem tárgyal az ellenzékkel - vette át Szergej Kuznyecov elemzését a Politicóról a lengyel onet.pl portál.

Kuznyecov öt okot nevez meg, amiért Lukasenka maradni akar. Az első, hogy a biztonsági szolgálatok többsége továbbra is őt támogatja.

A második, hogy a belorusz igazságszolgáltatás és a parlament is Lukasenka szoros ellenőrzése alatt van.

A harmadik, hogy a polgármesterek, a képviselők, a közszolgáltatások hivatalnokai többségükben hűek maradtak a rezsimhez.

A negyedik - és ez nagy csapás az ellenzéknek -, hogy a spontán munkasztrájkok, amelyek ellen brutálisan léptek fel a hivatalos erők a választások után, gyorsan abbamaradtak.

Végül az ötödik, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő nem érdekelt abban, hogy népi forradalom döntse meg az évtizedek óta hatalmon levő autoriter belorusz vezért. A példa, ugyanis, akár ragadós is lehet - gondolhatják a Kremlben.