A szlovák miniszterelnök kabinetje szeptembertől kisebbségben vezette az országot, miután a Szabadság és Szolidaritás (SaS) nevű liberális párt több hónapos válság után kilépett a négypárti kormánykoalícióból és láthatólag most sem kívánja megmenteni a Heger-kormányt. 

Eduard Heger Facebookon közzétett bejelentésében elismerte, hogy nem lesz meg az új kormánya megalakulásához a minimálisan szükséges 76 képviselő támogatása. Richard Sulík, az SaS elnöke ugyanis bejelentette, hogy mivel Heger a maradék három kormánypárt, az OĽaNO, a Sme rodina és a Za ľudí támogatását sem tudta teljes mértékben megszerezni, ezért időpazarlásnak tartják, hogy tárgyaljanak a megbízott miniszterelnökkel.  Ezért szerintük eljött az idő, hogy komolyan elkezdjenek foglalkozni az előrehozott választások lehetőségével.

A lapokat újra kellene osztani, az egyes pártoknak pedig lehetőséget kellene kapniuk újfent megküzdeni a választók bizalmáért. A 76-os összetétel támogatása ugyanazokkal az emberekkel és Igor Matoviccsal, mint az OĽaNO elnökével, mindössze az alábecsülése annak, hogy az emberek képesek jó döntést hozni

 – mondta Branislav Gröhling, az SaS alelnöke.

A szlovák kormányfő a közleményében válaszul azt írta:

Tekintettel arra, hogy hiányoznak az SaS képviselőinek a szavazatai az új 76-os többséghez, ezért itt az ideje, hogy beszéljünk az előrehozott választásokról

Heger azt is hozzátette, hogy a  mai nappal befejezettnek nyilvánítja a kormánytöbbség létrehozására tett kísérletet. 


Eduard Heger
Eduard Heger

A kialakult helyzetre Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke is reagált. Szerinte a parlament a jövő héten módosíthatja az alkotmányt, hogy az előrehozott választást a parlament kiírhassa. Információi szerint a négy volt koalíciós párt is kész megegyezni az előrehozott választásban, és kész kormányozni egészen a választásokig. 

Boris Kollár
Boris Kollár
Kép: AFP

A Sme rodina júniusban tartaná legszívesebben a voksolást, de elfogadhatónak tartja akár a szeptemberi választást is.