A kiszáradt hegyi erdőkben tomboló vad tavaszi szelek által táplált Calf Canyon-tűz messze a legnagyobb és legpusztítóbb tűzvész, amely jelenleg az Egyesült Államokban ég. A becslések szerint már 157 négyzetmérföldes területen lángol a vadon, azaz mintegy 406 négyzetkilométeren pusztítanak a lángok. Ez azt jelenti, hogy egy nagyjából Budapest nagyságú részén ég a bozótos.

A Santa Fe-től mintegy 48 kilométerre keletre fekvő tűz több száz ingatlant pusztított el, több ezer embert kellett miatta evakuálni. Szombaton a 14 ezer lakosú Las Vegas városától néhány kilométerre égett – írja a Reuters.

"Már 100 ezer hektárról van szó. Könnyen megduplázódhat a mérete, talán még ennél is nagyobb lehet" - mondta Carl Schwope, a helyi tűzoltók parancsnoka.

A tűz 24 óra alatt mintegy 50 százalékkal nőtt, amikor péntek este egy óriási lángoszlop alakult ki, amely parazsat zúdított a tűzre és újabb területeket borított lángba. Las Vegas lakói arra ébredtek, hogy pénzérme méretű elszenesedett fadarabok borítják a várost az erős szél miatt.

A tűzoltók úgy vélik, hogy az Egyesült Államok nyugati része tűzvészekkel teli év elé néz, mivel az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai szerint a terület 80 százalékát súlyos szárazság sújtja.

A globális hőmérséklet két Celsius-fokos emelkedésének forgatókönyve szerint a tudósok arra számítanak, hogy az Egyesült Államok nyugati részén már az évszázad közepére kétszer akkora területet égetnek majd el az erdőtüzek, mint most.