A görögök előrelépnének az orvostechnikai eszközökre, illetve in-vitro diagnosztikai eszközökre irányuló uniós szabályozás terén. A készülő javaslat célja az orvostechnikai eszközök, ill. az in vitro diagnosztikai eszközök gyártására és piacra dobására vonatkozó keret kidolgozása, az egészségvédelem magas fokú biztosítása mellett - olvasható a HealthOnline egészségügyi szakportálon.

A görög elnökség elkötelezte magát a Bizottság gyógyszerfelügyeleti tevékenységek díjára vonatkozó rendelet-javaslatának (COM(2013)472) elfogadtatása mellett. A javaslat szerint az Európai Gyógyszerügynökség megfelelő díjazásban részesülne a gyógyszerfelügyeleti tevékenységek elvégzéséért.

További prioritás a transzparencia irányelv előmozdítása, amely a jelenleg érvényben lévő 89/105/EGK irányelvet váltaná fel. A javaslat a gyógyszerek árazási és támogatási rendszerei átláthatóságát teremtené meg, fejlesztve az innovatív gyógyszerekhez és más egészségügyi termékekhez való hozzáférést, megkönnyítve a generikumok piacra való bejutását, valamint ösztönözve a kutatás-fejlesztést az gyógyszeriparban.

A fenntarthatóság is előkerül

A görög elnökség a jelenlegi gazdasági helyzetet, valamint annak egészségi állapotra és egészségügyi rendszerekre gyakorolt hatását figyelembe véve helyezi középpontba az egészségügyi rendszerek fenntarthatóságát, azonosítva a legjobb gyakorlatokat, a válság leküzdését elősegítő főbb intézkedéseket, valamint az újjáépítési modell kidolgozását. Prioritás lesz a migráció egészségre, illetve egészségügyi rendszerekre gyakorolt hatásainak vizsgálata, az EU-tagországok közötti szorosabb együttműködés pozitívumainak kiemelése.

Az egészségügyi szektor innovációja, az e-egészségügyi alkalmazások fejlesztése szintén előtérbe kerül. 2014-ben Görögország ad otthont az e-Egészségügyi Fórumnak és a második magas szintű e-egészségügyi szakértői konferenciának is. A nem fertőző megbetegedések leküzdéséről is magas szintű konferenciát hívnak össze táplálkozás és fizikai aktivitás témában, s tanácsi következtetéseket kívánnak elfogadtatni az egészséges életmód népszerűsítése érdekében. A görög elnökség fontosnak tartja, hogy az EU-tagországok szorosan együttműködjenek a WHO-val.