Az EBRD, amely Londonban rendezett éves közgyűlésének nyitónapján tette közzé idei második térségi prognózisát, közölte: a tavalyi 4,6 százalék után 2012-ben 3,1 százalékos átlagos gazdasági növekedésre számít a tevékenységi területét alkotó közép-kelet-európai, illetve az egykori szovjet térségbeli, valamint a finanszírozási programokba újonnan bekapcsolódó észak-afrikai és közel-keleti országokban.

Az EBRD közölte: közgazdászai jövőre is csak 3,7 százalékig visszagyorsuló növekedést várnak ugyanebben a térségben.
A bank pénteki előrejelzése szerint a szélesebb régión belül a közép-európai és a balti gazdaságokban átlagosan ennél is gyengébb, 1,6 százalékos növekedés várható az idén, 2013-ban pedig 2,3 százalékig élénkülhet a GDP-növekedés üteme.

Recesszió Magyarországon

Magyarországon az EBRD 2012 egészére 1,0 százalékos gazdasági visszaesést jósol. Ez valamelyes javulás az idei első, januárban közzétett EBRD-prognózishoz képest, abban ugyanis még 1,5 százalékos magyar GDP-mínusz szerepelt 2012-re.

A bank az idei év egészére jóval mélyebb, 2,0 százalékos recessziót jósol Szlovéniában, ráadásul jelentősen rontotta szlovén előrejelzését: a pénzintézet az előző, januári átfogó prognózisban még 1,1 százalékos idei szlovéniai GDP-visszaesést valószínűsített.

Az EBRD az idén Horvátországban is recessziót vár: pénteki londoni becslésében 0,6 százalékos visszaesést jósolt 2012 egészére a horvát gazdaságban.

A kelet-közép-európai és az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 21 éve létrehozott pénzintézet szerint Magyarországon 2013-ban 0,7 százalékos GDP-növekedés várható.

Londoni elemzők borúlátóbbak

A londoni City elemzői közösségében van a friss EBRD-prognózisnál borúlátóbb és derűlátóbb előrejelzés is a magyar gazdasági növekedésre, bár több nagy londoni ház jelezte, hogy a vártnál jóval gyengébb idei első negyedévi - egyelőre előzetes - GDP-adatsor nyomán jelenleg érvényes becsléseinek negatív felülvizsgálatára készül.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőközpont, a Capital Economics felzárkózó térségi közgazdászai a közép-európai térség több országának e hét eleji előzetes GDP-adatait feldolgozó helyzetértékelésükben közölték: továbbra is megfelelőnek tartják a térség növekedésére érvényben tartott, a szélesebb londoni konszenzustól jóval elmaradó idei GDP-előrejelzéseiket.

A Capital Economics Lengyelországban 2 százalékos gazdasági növekedést vár 2012-re, Bulgáriában és Romániában ugyanakkor egyaránt fél százalékos, Csehországban 1 százalékos, Magyarországon pedig 1,5 százalékos GDP-visszaesést valószínűsít az idei év egészére.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői az első negyedévről szóló hét eleji KSH-becslést kommentálva közölték: tekintettel "a negatív meglepetés mértékére", és azokra az előzetes jelekre, hogy a visszaesés meglehetősen széles bázisú volt, lefelé mutató kockázatok hatnak a cég által jelenleg érvényben tartott idei magyar GDP-előrejelzésre. A Goldman Sachs most érvényes prognózisa 2012 egészére 0,5 százalékos GDP-csökkenést jósol 2012 egészére a magyar gazdaságban.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi elemzői is azt közölték az előzetes GDP-becslés után, hogy tekintettel a vártnál meredekebb visszaesésre, a ház már hozzákezdett a magyar gazdaság idei egész éves teljesítményére szóló - jelenleg zéró növekedést jósló - előrejelzésének felülvizsgálatához.

Súlyos kockázatok lógnak a levegőben

Pénteki prognózisában az EBRD is kiemelte azt a véleményét, hogy az euróövezeti válság miatt a bank jelenlegi növekedési várakozásaira is további lefelé mutató kockázatok hatnak, mivel ha a valutauniós helyzet bármilyen mértékben romlana az EBRD alapeseti forgatókönyvéhez képest, annak "súlyosan negatív" növekedési következményei lehetnek a bank tevékenységi területét alkotó, átalakuló térség egészében.

Az EBRD pénteki prognózisának alapeseti feltételezése az, hogy az euróövezeti GDP-érték az idén átlagosan 0,3 százalékkal csökken - vagyis a valutaunió 2012 egészét recesszióban tölti -, jövőre pedig 0,9 százalékkal növekszik.

A bank ugyanakkor kidolgozott egy borúlátó forgatókönyvet is: ennek alapján az euróövezeti gazdaság az idén és jövőre is recesszióban lenne, a valutauniós hazai össztermék 2012-ben 2,5 százalékkal, 2013-ban 1,0 százalékkal esne vissza.

Magyarországgal kapcsolatban a pénteki EBRD-prognózis azt állapítja meg, hogy az új konvergenciaprogram hangsúlyozza a kormányzati elkötelezettséget a költségvetés fenntarthatóságának helyreállítása mellett, bár az adópolitikai lépések "továbbra is terhelik" a külföldi működőtőke-befektetők által Magyarország iránt táplált bizalmat.

Az EBRD szerint az új EU/IMF-csomagnak nem csupán a refinanszírozási kihívásokat kell majd kezelnie, hanem elő kell segítenie azt is, hogy a további szerkezeti reformok hitelesek legyenek.