Új hackertámadás hullám indult a kriptodeviza-befektetők ellen, s a támadássorozat hátterében Észak-Korea állhat - írja a Wall Street Journal. A lap az amerikai kiberbiztonsági cég, a Recorded Future jelentésére hivatkozik, amely szerint a támadások során használt kártevők szerkezete nagyon hasonlít a WannaCry zsarolóvírus támadásakor és a Sony Pictures elleni támadáskor használt kártevőéhez.

Az amerikai cég szerint az észak-koreai kormányzattal kapcsolatban álló Lazarus-csoport lehet felelős az új kártevő megjelenéséért, amely elsősorban a dél-koreai kriptodeviza tőzsdék felhasználóit támadta ősszel, és még mindig aktív lehet - írja a lap.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyire voltak sikeresek a hackerek és pontosan mennyi kriptodevizát sikerült ilyen módon ellopniuk.

Arról már korábban is érkeztek hírek, hogy a phenjani rezsim igencsak vonzódik a kriptodevizákhoz. Voltak ugyanis arra utaló jelek, hogy Észak-Korea jelentőseb mértékben foglalkozik bitcoin bányászattal, a lap szerint azért, hogy így jusson pótlólagos forrásokhoz fegyverkezési programjához.

A dél-koreai hatóságok decemberben indítottak vizsgálatot a Youbit nevű bitcoin-tőzsde elleni hackertámadás ügyében. Az előzetes eredmények ebben a vizsgálatban is arra utalnak, hogy Észak-Korea állhatott a támadások mögött.

A Recorded Future szakértői szerint a Lazarus-csoport egyértelműen az észak-koreai kormány megbízásából dolgozik. A csoportot vádolták már tavaly februárban is, amikor kiberbűnözők mintegy 7 millió dollár értékű bitcoint tulajdonítottak el a Bithumb nevű, szintén dél-koreai bitcoin tőzsdéről. Emlékezetes, hogy a WannaCry zsarolóvírus is bitcoinban kért fizetséget áldozataitól.

A most azonosított támadásban többek között az egyik dél-koreai bitcoin-tőzsde, a Coinlink felhasználóinak adatait ellopni, hamis beléptető képernyő feldobásával. Ezután a megszerzett adatokkal léptek volna be a felhasználó nevében a kereskedési felületre. A Coinlink közlése szerint nincs arra utaló jel, hogy ez sikerült volna a hackereknek.

Egyre lejjebb

Meredeken csökkent a fontosabb kriptodevizák árfolyama kedden, a bitcoin, az ether és a ripple egyaránt két számjegyű veszteséget szenvedett el a piaci pánik által kiváltott masszív eladási hullámban. Majd szerda reggel a bitcoin árfolyama 11 441 dolláron, 0,53 százalékos pluszban állt a Bitstamp kriptodeviza kereskedelmi platformon. Az egy hónapos lejáratú ügyletek jegyzése a chicagói opciós tőzsdén (CBOE) 11 310 dolláron, 5,70 százalékos mínuszban, míg a chicagói árutőzsdén (CME) 11 455 dolláron, 2,64 százalékos nyereségben állt.