Ha a május 31-ei népszavazáson az írek elutasítják országuk csatlakozását az európai fiskális paktumhoz, azzal megerősítik a megszorításokat elvető politikai erőket Franciaországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Németországban és Görögországban - utalt a hét végi parlamenti és helyhatósági választások eredményére Gerry Adams, az ír Sinn Féin párt elnöke. A néhai Ír Köztársasági Hadsereg politikai ága vezeti a szerződést elutasító politikai csoportokat - derül ki a Financial Times cikkéből.

Írország részvételére ugyan nincs szükség a fiskális megállapodás érvénybe léptetéséhez, ám a nemek győzelme újabb csapást mérne az európai válságkelezés eddigi módszerét követő politikusokra és erősítené a változtatást követelő hangokat. A közvélemény-kutatások szerint a csatlakozást helyeslő igenek támogatottsága 47 százaléka, a nemek 35 százalékon állnak, az emberek 18 százaléka pedig még nem döntött.

Rohamosan bővülő támogatottság

A Sinn Féin az elmúlt hetekben támogatottsága rohamos növekedését tapasztalta, 21 százalékos arányával az ország második legnagyobb pártja. A lakosságnak Írországban is elege van a nemzetközi segítségért cserébe vállalt megszorításokból, ami jó lehetőséget biztosít a balos és nacionalista követelések elegyével házaló pártnak. A Sinn Féin egyebek mellett élére állt az új adók elleni tiltakozásnak, köztük az ingatlanadó elutasításának. A lakások után fizetendő, 2012 januárjától érvénybe lépett 100 eurós adó önbevalláson alapszik, ám ezt - a polgári engedetlenség jegyében - félmillió ember megtagadta.

A párt radikális múltja, ami a véres függetlenségi harcokhoz kapcsolódik, egyre kevésbé befolyásolja a választókat. A fiatalok jelentős részének ez az ír történelem része, nem ennek alapján döntik el támogatják-e a Sinn Féint vagy sem. A párt szerint hazudik, aki azt mondja, hogy az európai támogatás elutasítása esetén kiürülnének az ATM-automaták, elvesznének a bankbetétek és nem lehetne kifizetni a közalkalmazottakat, az orvosokat és a tanárokat.

A Sinn Féin ellenfelei viszont azzal vádolják a pártot, hogy "fantázia gazdaságpolitikát" vizionál, amelynek végrehajtása esetén pánikszerűen menekülne a tőke Írországból. Mások látnak esélyt arra, hogy kormányon visszavenne nézeteiből a párt - a 12,5 százalékos társasági adó elutasítását például már feladták, ami arra utal, hogy nem homályosították el látásukat teljesen a szocialista eszmék.