Az Észak-Koreában dolgozó orosz diplomaták súlyos helyzetbe kerültek, miután rendszeresen előfordul, hogy nem jutnak hozza a legalapvetőbb árucikkekhez, amelyek az életükhöz szükségesek – írja a Moscow Times. Ebbe beleértendők az élelmiszerek és a gyógyszerek is. A phenjani orosz nagykövetség munkatársai egyre frusztráltabbak emiatt.

Egy magas rangú diplomata, aki ismeri a helyzetet, azt mondta újságíróknak Moszkvában, hogy az orosz vezetés rendkívül elégedetlen az ország tisztviselőivel szembeni durva bánásmóddal az elzárkózó posztsztálinista országban.

A helyzet a koronavírus-járvány tavaly téli-tavaszi kitörése után kezdett gyors tempóban romlani, mivel Észak-Korea elsők között zárta le határait az import előtt. Ez egyrészt gyakorlatilag az orosz és a kínai kereskedelmi kapcsolatok megszakítását jelentette, mivel más országokkal nem nagyon van áruforgalmuk, másrészt a lakosság ellátáshoz nélkülözhetetlen árucikkek bevitelét is korlátozza.

A napokban a phenjani orosz nagykövetség nyilatkozatban tudatta a világgal, hogy munkatársai akut hiány szenvednek az ellátásukat szolgáló legalapvetőbb termékekben is. Ennek eredményeként megindult a diplomaták kivándorlása Észak-Koreából.

Nyomásgyakorlás videóval

Az orosz külügyminisztérium szokatlan lépésre szánta el magát korábban annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak az észak-koreai hatóságokra. Nyilvánosságra hoztak egy videót, amelyen az látható, hogy orosz diplomaták a vasúti síneken hajtányon hagyják el észak-koreai állomáshelyüket, gyerekeikkel és csomagjaikkal együtt. A felvételeken a nagykövetség nyolc alkalmazottja és családjaik mintegy „menekülnek” az országból.

Az utazás 32 órás vasutazással indult Phenjanból az orosz-koreai határ felé, amit kétórás buszos utazás követett a határig. Az utolsó egy kilométert már az orosz külügyminisztériumnak kellett megszerveznie, így találták ki, hogy a diplomaták hajtányon távozzanak Észak-Koreából. A Tyumen folyó feletti hídon haladók között volt Vlagyiszlav Szorokin, a követség harmadik titkára és hároméves lánya, Varja is.

Az újságírókat tájékoztató, idézett diplomata Moszkvában elárulta, hogy a szokatlan módszerrel nyomást akartak gyakorolni az észak-koreai vezetésre, abban bízva, hátha a blamázs a diplomatákkal szembeni keménykezű bánásmód megváltoztatására készteti a rezsim urait. A videót széles körben megosztották a közösségi médiában, ám a kívánt hatást nem sikerült elérni.

Nem volt mit tenni

Oroszország nem akarta ilyen nehéz helyzetbe hozni Észak-Koreát, ám a nehéz helyzet, amibe az phenjani nagykövetség dolgozói kerültek, az élelmiszerek és gyógyszerek hiánya nem hagyott más lehetőséget – fejtegette a Moscow Timesnak egy neve elhallgatását kérő diplomata. Mindezt egyébként még azzal is tetézték, hogy a járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások a külföldi diplomatára is vonatkoztak.

Az orosz nagykövetség közösségi oldalára képeket töltöttek fel a diplomatanegyed épületeiről, amelyen kihalt házak és udvarok láthatók. Arról is tájékoztatást adnak, hogy mindössze 290 külföldi diplomata és kilenc nagykövet marad az észak-koreai fővárosban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint Észak-Korea március közepén közölte a szervezettel, hogy lakosságában nulla a fertőzöttek száma.