A kormányfő videójában elmondta: három fontos kérdést vitattak meg. A vakcinákkal kapcsolatban azt hangsúlyozta: "Magyarország hónapokkal jár a többiek előtt".

Az olaszok és a spanyolok kezdeményezésére megvitatták a migráció kérdését is, hiszen "ezrével érkeznek illegális migránsok az európai kontinensre". Erről a jövő hónapban "mélységében és a döntések reményében" tárgyalnak majd. "Magyarország továbbra sem fogadja el, hogy mi vegyük át az illegálisan ide érkezett és beengedett migránsokat" - jelentette ki.

Hozzátette: a klímaügyben arról tanácskoztak, "ki fizesse a klímavédelem árát".

Az egyik csoport szerint azt az üzemanyag, a benzin és a lakás adójának formájában az emberekkel kellene megfizettetni. A másik csoport - köztük minden közép-európai ország - azt mondja: a klímavédelem árát a klímarombolóknak kell megfizetniük, tehát viseljék a terhet a nagy cégek. Ez a vita a jövő hónapban folytatódik - közölte Orbán Viktor.

Az Európai Uniós tagállamainak vezetői kedden megerősítették a klímavédelemmel összefüggő, nagyratörő közös céljaik melletti elkötelezettségüket, köztük, hogy Európa 2050-re éghajlatsemleges kontinens legyen - jelentette be az Európai Tanács elnöke. Azon uniós célkitűzéssel kapocslatban, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest legalább nettó 55 százalékkal csökkenjen az EU károsanyag-kibocsátása Charles Michel kiemelte: a célkitűzés megvalósításának lehetőségeiről heves vita zajlott, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Európa megőrizheti vezető szerepét a klímavédelem területén.