Az új bankjegyek 2019 május 28-tól kerülnek forgalomba.

Az 5 €, 10 €, 20 € és 50 € címlet után ez az Európé-sorozat utolsó két címlete, amellyel teljes lesz a sorozat.

Az új 100 és 200 euróson új biztonsági elemeket alkalmaztak.

Az ezüstös csík tetején megjelenő szatellit hologramban apró € jelek mozognak a szám körül, amelyek direkt fényben tisztábban kivehetők. Az ezüstös csíkon Európé arcképe, az építészeti motívum és egy nagy € jel is látható. Az új 100 és 200 eurós bankjegyeken egy továbbfejlesztett smaragdzöld szám is megtalálható. A szám maga az Európé-sorozat összes többi címletén szerepel, de a mostani, továbbfejlesztett változaton a számok belsejében apró € jelek is el vannak helyezve.

Az új 100 és 200 eurós bankjegyek mérete eltér a megfelelő régi címletekéitől: most mindkét címlet ugyanolyan magas, mint az 50 eurós bankjegy. A hosszuk azonban változatlan - minél hosszabb a bankjegy, annál nagyobb értékű a címlet. Most, hogy az 50, a 100 és a 200 €-s bankjegyek egyforma magasak, könnyebbé vált gépi kezelésük, ellenőrzésük. A pénztárcába is jobban beleférnek és tartósabbak, hiszen kevésbé lesznek kitéve a használat alatti kopásnak.

A szabad szemmel látható biztonsági elemeken kívül az eurobankjegyeken géppel olvasható elemek is találhatók. Az új 100 és 200 euróson ezeket is továbbfejlesztettük, újakat is beillesztve, amelyek lehetővé teszik a bankjegyek gyors feldolgozását és valódiság-ellenőrzését. Az EKB-igazgatósági tag, Yves Mersch az új bankjegyek leleplezése alkalmából mondott beszédében kiemelte, hogy az új 100 és 200 eurós bevezetésével most már a teljes eurobankjegy-sorozat folyamatosan erős védelmet biztosít a hamisítás ellen. Ezzel az eurobankjegyek nem csak biztonságosabbak, hanem könnyebben ellenőrizhetők és kezelhetők lesznek.