Februárra 49,2 pontra emelkedett az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a januári 47,9 pontról a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésében. A mutató előzetes értéke 49,1 pont volt - írta az MTI. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

Az euróövezeti feldolgozóipari BMI már 13 hónapja tartózkodik az 50 pontos határ alatt. Februárban a mutató a második hónapja emelkedett és egy éve a legmagasabb értéket érte el.

Országonkénti bontásban a görögországi feldolgozóipari BMI érte el a legmagasabb értéket februárban, 56,2 pontot, ami tíz havi csúcsnak felel meg. A holland BMI 13 havi csúcsot ért el 52,9 ponton, az írországi 51,2 pont két havi mélypontnak számít, a spanyol 50,4 pont pedig 10 havi csúcsnak. Az 50 pontos határ fölé még Ausztria jutott el 50,2 ponton, 12 havi csúccsal. Franciaországban 49,8 ponton 7 havi mélypontot ért el a BMI, az olasz 48,7 ponton két havi mélypont lett, a német pedig 48,0 pontot ért el, 13 havi csúcsra javult.

Februárban már a feldolgozóipari teljesítménycsökkenés lassulásának a jeleit lehetett észlelni az euróövezetben annak ellenére is, hogy számos vállalat a koronavírus-fertőzés miatt fennakadásokat jelentett a beszállítói láncokban, ami a megrendelések lassuló teljesítéséhez és a kiszállítások volumenének csökkenéséhez vezetett - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Februárban ennek köszönhetően az európai feldolgozóipari teljesítmény közel egy éve a legkisebb mértékben csökkent, az új megrendelések pedig 15 hónapja a legkisebb mértékben csökkentek, erősödtek ugyanakkor a lakossági fogyasztás növekedésére utaló jelek.

Attól azonban továbbra is tartani kell - emelte ki Chris Williamson -, hogy a koronavírus-fertőzés az elkövetkező hónapokban is visszafogja a termelési teljesítményt és ezáltal tovább nyújtja el az immár több mint egy éve tartó gyengülési szakaszt.

A beszállítói csatornákban bekövetkezett lassulás a készleteknek az elmúlt egy évtizedben ritkán tapasztalt mértékű megcsappanásához vezetett, hogy fenn lehessen tartani a megrendelések kielégítésének ütemét. Mostantól azonban, miután a holdújévi ünnepek miatt és a koronavírus-fertőzés megfékezésére leállított gyárakban Kínában már kezdik újraindítani a termelést, a járvány globális terjedésével párhuzamosan fokozódó befektetői kockázatkerülés válhat a termelési teljesítmény javulásának fő akadályozó tényezőjévé. Ez a vállalati szférában a beruházások csökkenéséhez, a lakosság körében pedig a költekezési és fogyasztási hajlandóság csökkenéséhez vezethet - fejtette ki az IHS Markit vezető közgazdásza.