A görög kormánynak meg kell értenie, hogy rendbe kell hoznia államháztartását, de ha minden tőle telhetőt megtesz, akkor Európa szolidárisan mellette fog állni, segítésre készen - mondta Jean-Claude Juncker a Süddeutsche Zeitung hétvégi számának nyilatkozva.

"Vigyáznunk kell, nehogy még jobban szélesedjék az (euróövezeti országok) széttartása. Egy valutaövezet nem tartható fenn hosszú távon, ha a tagországok mérlegeinek eltérése túl nagy" - fogalmazott a politikus.

Továbbra sem szólt azonban arról, miből állhat az Európai Unió segítsége Görögország számára. "Nem tudok megnevezni semmilyen konkrét eszközt. Sokféle lehetőségünk van, és használni is fogjuk őket, ha szükséges" - mondta.

Nem is lenne helyes pontos módszerekről vagy összegekről beszélni, mert akkor a piacok ismert mennyiségek ellen lendülhetnek támadásba, megpróbálva földeríteni az EU lehetőségeinek és elszántságának határait - mondták erről diplomáciai szakértők az AFP hírügynökségnek.

Ugyane szakértők szerint azért sem lenne helyes "automatikusan működésbe lépő" támogatásokat ígérni, mert akkor a görög kormány nehezebben folytathatná megszorító intézkedéseit, amelyekkel szemben máris nagy a társadalmi elégedetlenség Görögországban.

Juncker arról is szólt, hogy egyetlen euróövezeti ország államcsődje vagy az euróövezetből való eltávolítása sem kerülhet szóba. "A maastrichti egyezmény azon alapul, hogy ez ki van zárva" - mondta.

A múlt héten Brüsszelben rendezett, informális EU-csúcson az állam- és kormányfők támogatásukról biztosították a súlyos pénzügyi válsággal küzdő Görögországot, és felszólították a görög kormányt, hogy valósítsa meg stabilitási programját.

Korábban a görög kormány azt ígérte, hogy 2012-re a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá csökkenti az államháztartási hiányt, amely tavaly meghaladta a GDP 12,7 százalékát.

Az uniós országok vezetői közös nyilatkozatukban leszögezték, hogy az euróövezet pénzügyi stabilitásának megőrzése érdekében "szükség esetén határozott és összehangolt" akcióval segítik meg Görögországot. Az EU vezetői felszólították a pénzügyminiszterek tanácsát, hogy a keddi, február 16-i ülésükön fogadják el az Európai Bizottság indítványain alapuló, Görögországnak címzett ajánlásokat és a görög kormány által kidolgozott intézkedéseket.

Azt máris tudni lehet, hogy Görögországot rendkívül szoros ellenőrzésnek vetik alá. Deficitcsökkentő menetrendjének elso felülvizsgálata már márciusban lesz, a következő májusban, majd negyedévente folytatódik. A brüsszeli túlzottdeficit-eljárásokban az Európai Bizottság, illetve ajánlására a pénzügyminiszteri tanács hagyományosan félévente vagy még ritkábban szokta vizsgálni az érintett országokat. "Nem fogunk békét hagyni nekik" - mondta erről Junckers.