Az Európai Bizottság kedden intézkedéseket javasolt az energiaszármazékok szélsőséges árnövekedésének elkerülésére, valamint az EU közös vásárlóerejének a globális gázszolgáltatókkal folytatott tárgyalások során való kihasználására. A blokk végrehajtó szerve egy új cseppfolyósított földgázindexet is be akar vezetni, hogy jobban tükrözze a régió energetikai valóságát, miután Oroszországból csökkent a vezetékes gázszállítás – kezdi cikkét a Bloomberg.

„Tudjuk, hogy akkor vagyunk erősek, ha együtt cselekszünk” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy sajtótájékoztatón. „Logikus, hogy az energiavállalatoknak egymás túllicitálása helyett közös vásárlóerejüket kellene kihasználniuk” – tette hozzá a végrehajtó szerv elnöke.

A tét az EU 17 000 ezer milliárd dolláros gazdaságának jövője, amelyet az energiaválság recesszióval fenyeget, mivel a vállalatok és a fogyasztók a magas áram- és gázszámlák miatt szenvednek. Az államszövetség megpróbál egységes álláspontot kialakítani a 27 tagállam több mint felének a gázárak korlátozására irányuló követelései és az egységes piac aláásásának, illetve a tagállamok közötti gazdasági szakadék elmélyülésének elkerülése között. A fő ellenzők Magyarország és Németország, amelyek szerint az ellátásbiztonságot fenyegetné, ha maximális árat határoznának meg a földgázra.

Inkább egy gázárindexet készítenek

Az EU végrehajtó szerve arra is felhatalmazást kér a nemzeti kormányoktól, hogy – csak végső esetben – árkorlátozást javasolhasson a holland gáztőzsdén (Title Transfer Facility - TTF) lebonyolított ügyletekre, amelynek fő indexe a kontinensen forgalmazott gáz referenciaértéke. Egy ilyen intézkedést akkor lehetne alkalmazni, amikor a blokk az új LNG-index kidolgozásán dolgozik, hogy elkerüljék az áremelkedéseket és korlátozzák a spekulációt. Az intézkedéshez az uniós országok külön eljárás keretében történő jóváhagyására lenne szükség, és legfeljebb három hónapig lenne érvényes. Ez talán elég kompromisszumos javaslat a tagállamok számára, mivel nem jelent közvetlen beavatkozást.

„Ezt a modellt Spanyolországban és Portugáliában már bevezették, ahol sikeresen csökkentették velük a villamosenergia-árakat” – mondta von der Leyen. 

„Úgy véljük, hogy érdemes megfontolni a bevezetését uniós szinten, és jelenleg is vizsgáljuk a rendelkezésre álló adatokat, hogy választ találjunk egy-két még nyitott kérdésre. De mint mondtam, valóban megérdemli, hogy alaposan megvizsgáljuk, és megnézzük, hogyan tudjuk uniós szinten működőképessé tenni” – magyarázta a bevezetendő modellről.

A gázár-ingadozás elhárításának közvetlenebb mechanizmusa érdekében a csomag előírná a kereskedési helyszínek számára, hogy 2023. január 31-ig új, ideiglenes, napon belüli volatilitás-kezelési mechanizmust hozzanak létre a villamosenergia- és gázderivatívákban. A kevésbé likvid szerződések piacain jelentkező nem szándékolt zavarok elkerülése érdekében az eszköznek a front hónapra szóló energiaszármazékokra kellene összpontosítania az Európai Bizottság terve szerint.

„Minél sikeresebbek vagyunk az energiát illetően, annál erősebb gazdasági és társadalmi helyzetben leszünk” – mondta Valdis Dombrovskis, a bizottság alelnöke kedden Strasbourgban az európai törvényhozóknak. De azt is hozzátette, hogy nem lehet mindenkit megóvni a háború következményeitől.

Szerinte az EU-nak a kiszolgáltatott háztartások és a leginkább érintett vállalkozások támogatására kellene összpontosítania, hogy elkerülje az infláció gerjesztését. Vagyis Brüsszel a családok támogatására készülne, egy fajta rezsitámogatási tervvel, amelynek alapját az energiacégek rendkívüli profitjára vetnek ki.

A bizottság terveit az uniós vezetők az október 20-21-i brüsszeli csúcstalálkozón vitatják meg. A Bloomberg által látott kormányfői politikai nyilatkozattervezet szerint a kormányfők támogathatják a földgázra vonatkozó ideiglenes dinamikus árfolyosó vizsgálatára vonatkozó tervet, amelyet az új LNG-index bevezetése előtt hajtanának végre, és valószínűleg támogatnák a közös gázvásárlásokat. A következő lépésben az energiaügyi miniszterek október 25-én Luxembourgban tartandó találkozón vitatják meg a konkrétumokat. Az energiaügyi miniszterek további rendkívüli ülése november közepén várható a javaslatok aláírására.