Erre az Európai Bizottság egy zöldpárti EP-képviselő, Monika Vana kérdésére adott válaszából derült fény – írja az osztrák Der Standard nyomán az Euronews.

A Bizottság elsősorban a bevándorlók "visszakísérése" a határhoz, illetve tranzitzónák miatt vizsgálja a retorziók lehetőségét. Ezek voltak azok a 2020 májusában bezárt területek, ahol a bevándorlók éltek, amíg nem bírálták el menekültkérelmüket. A tranzitzónákat a luxemburgi ítélet után felszámolta magyar kormány.

"Az UNHCR (az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága) jelentése szerint a pandémia idején a Magyarországon menedéket kérők helyzete tovább romlott. Orbán Viktor miniszterelnök hónapok óta nyíltan ünnepli a törvénysértést, és tartja hatályban azt a jogtalan menekültügyi törvényt, amely elrendeli az emberek kitoloncolását" – közölte Vana.

A képviselő szerint Orbán Viktor a civiltörvénnyel már bebizonyította, hogy csak akkor tartja be az EU jogszabályait, ha pénzügyi szankciókkal fenyegetik.

Vana ezért arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy ugyanilyen következetességgel kényszerítse ki az uniós bíróság ítéletének végrehajtását is. A képviselő szerint a Bizottság érdemben nem válaszolt a magyar-szerb határon elkövetett állítólagos jogsértésekkel kapcsolatos kérdésekre és azokra sem, melyek Magyarország részvételéről szólnak a közös európai határvédelmi szervezetben, a Frontexben.

A magyar gyakorlat miatt kivonult az országból az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex is 2021 januárjában. Ők a magyar határvédelmet segítették volna, de a jogellenes kitoloncolásokban nem akartak részt venni, ezért inkább kivonultak Magyarországról.