"Ezek a szankciók tovább növelik a Kremlre nehezedő gazdasági nyomást, és megbénítják a Kreml azon képességét, hogy finanszírozni tudja az ukrajnai invázióját" - áll az Európai Bizottság közleményében a Reuters szerint, amelyben bejelentették, hogy a nemzetközi hitelminősítőket eltiltják az orosz állam és az ország vállalatainak értékelésétől.

"Ezeket a nemzetközi partnerekkel, nevezetesen az Egyesült Államokkal egyeztettük" - tette hozzá a brüsszeli szervezető.

A három vezető globális hitelminősítő intézet - az S&P Global, a Moody's és a Fitch - azt kockáztatja, hogy a tilalom megszegése esetén elveszíti az EU-ban való működésre vonatkozó engedélyét. Mindhárom már visszavont egy maroknyi minősítést olyan orosz cégekről, amelyek a legszigorúbb amerikai OFAC-szankciók hatálya alá kerültek, de a keddi lépés a jelek szerint további hasonló lépésre kényszeríti a cégeket.

Az S&P Global a Reuters megkeresésére nem kívánta kommentálni a Bizottság bejelentését. A Fitch közölte, hogy "betartja a hitelminősítőkre vonatkozó összes vonatkozó szabályozást", míg a Moody's nem válaszolt az uniós lépésre.

A hitelminősítők már sorra rontották Moszkva adósosztályzatát. Várakozásaik szerint a héten esedékes államkötvényekre vonatkozó hozamkötelezettségeit már nem teljesíti Oroszország, amivel lényegében fizetésképtelenné válnak.

Az uniós csomagban szereplő egyéb intézkedések között szerepel a jelenleg uniós védintézkedések hatálya alá tartozó orosz acéltermékekre vonatkozó behozatali tilalom, amely az Európai Bizottság becslése szerint mintegy 3,3 milliárd euró (1225 milliárd forint) exportbevétel-kiesést jelentene Oroszország számára. Az intézkedés tiltja az új beruházásokat az orosz energiaágazatban, korlátozott kivételt csak a polgári célú nukleáris energia és bizonyos más energiatermékek élveznek, de a szankciók részlegesen ezekre is érvényesek. 

A csomagban szerepel továbbá a luxuscikkek, például luxusautók és ékszerek exporttilalma, valamint a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kapcsolatban álló, szankciókkal sújtott oligarchák újabb körét büntették.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.