Új vagyonnyilatkozat, belépők ellenőrzése, minden találkozó bejelentése – ilyen intézkedésekkel igyekszik reagálni a Katargate-ügyre az Európai Parlament. „Erősíteni fogjuk az Európai Parlament integritását, függetlenségét és elszámoltathatóságát. Célunk a gyors előrelépés”

– mondta a zárt körű tanácskozást követően Roberta Metsola, a javaslat egyes elemeit azonban nem részletezte. Az EUrologus birtokába jutott viszont az ötoldalas dokumentum. Amiben az szerepel, hogy

  • két évre eltilthatják az Európai Parlament tagjait a parlamentet érintő lobbytevékenységtől, miután távoztak hivatalukból.
  • Mindenkinek, aki belép az EP brüsszeli vagy strasbourgi épületeibe, nyilatkoznia kell, hogy kivel találkozik.
  • Betiltanák az EP-képviselők úgynevezett baráti csoportjait, amelyek EU-n kívüli országokkal kapcsolatosak.

A javaslatok célja, hogy az európai parlamenti képviselőket, asszisztenseket vagy köztisztviselőket arra kényszerítsék, hogy közöljék, kivel találkoznak a folyamatban lévő jogalkotási munka megvitatása során. Új elem, hogy az EU-n kívüli országok képviselőinek ezentúl szintén regisztrálniuk kell az átláthatósági nyilvántartásba ahhoz, hogy lobbizhassanak.

Erősödnek az Európai Ügyészség jogosítványai

Mivel a Katargate-ügyben egy volt EP-képviselő is gyanúsított, Metsola azt javasolta, hogy a volt EP-képviselők többé ne kapjanak állandó belépőkártyát a Parlamentbe, és ehelyett minden nap egy napos belépőjegyet kellene kiváltaniuk. Az EP-képviselő pénzügyi nyilatkozatainak szigorítása terén az elnöknek szüksége van a politikai pártok támogatására is.

Néhány javaslat akár napokon belül hatályba léphet. A parlament Alkotmányügyi Bizottsága ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta azt, hogy az Európai Ügyészség nagyobb hatáskört kaphasson EP-képviselőkkel kapcsolatos nyomozások során. A jövőben az uniós ügyészség is kikérheti a politikusok mentelmi jogát.

Az Európai Ügyészség ugyanis két parlament képviselő mentelmi joga kapcsán kereste meg az Európai Parlament elnökét, viszont a kérelem sorsa a parlament elnökétől függ, amin mihamarabb változtatni akarnak.