A G8 csoport csúcstalálkozóján számba veszik majd azokat az eszközöket, amelyek segítségégével, a költségvetési szigorral párhuzamosan támogatni lehet az európai gazdaság növekedését - jelentette ki Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, miután a Fehér Házban fogadta Francois Hollande francia államfőt.

Hollande hangsúlyozta: egyetértettek Obamával abban, hogy Görögországnak nem kellene elhagynia az euróövezetet.

Az új francia elnök, Francois Hollande bemutatkozó látogatásra érkezett a Fehér Házba, s a továbbiakban részt vesz majd a G8 csoport péntek este kezdődő, Camp David-i csúcstalálkozóján, majd a NATO vasárnap megnyitandó, legfelső szintű chicagói tanácskozásán is.

A munkavacsorával elkezdődött Camp David-i megbeszélés-sorozatukon a nyolcak egyeztetik álláspontjukat az iráni olajexport kiesésének ellensúlyozásával, valamint azzal kapcsolatban is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának és Németországnak a részvételével jövő szerdán Bagdadban megrendezendő tárgyalásokon milyen irányvonalat kövessenek az Iszlám Köztársasággal szemben az ország atomprogramjáról. Szó lesz a nukleáris és stratégiai fegyverek előállításával kísérletező Észak-Koreáról, Szíriáról, ahol a belháború áldozatainak számát már tízezerre becsülik.

A nyolcak külön foglalkoznak majd a közel-keleti és észak-afrikai változásokkal, valamint azzal is, hogy milyen eszközökkel lehetne támogatni Afganisztán gazdaságát 2014, vagyis a külföldi erők kivonulása után. Konkrét felajánlások ezzel kapcsolatban várhatóan a júliusi tokiói adományozói konferencián hangzanak majd el.

A G8 csoport tagjai egyeztetik álláspontjukat Mianmarral kapcsolatban is. Hillary Clinton külügyminiszter kedden kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok fel fogja oldani az ázsiai ország elleni a pénzügyi szolgáltatások és befektetések terén érvényben lévő szankciókat, ha Mianmar folytatja az elkezdett demokratikus reformokat.

A csúcsnak a világélelmezés biztonságával kapcsolatos tanácskozására meghívást kapott négy fekete-afrikai ország: Benin, Tanzánia, Ghána és Etiópia vezetője is. Barack Obama pénteken jelentette be Washingtonban, hogy az éhínség és az alultápláltság leküzdése érdekében új, a köz- és a magánszféra összefogásán alapuló partnerségi programot indítanak el, amelyhez magánvállalatok 3 milliárd dollárral járulnak hozzá a következő 10 évben.