Összesen 48 ország 390 városa szerepel azon a listán, amelyet a navigációs cég, a TomTom készített annak alapján, hogy mennyi időt töltenek dugóban az autósok - írta a pozsonyi Új Szó. Az adatok szerint Pozsonyban egy sofőr naponta átlagban 32 percet vár forgalmi dugókban, évente összesen 122 órát ül végig kocsisorban araszolva.

Szlovákia második legnagyobb városa, Kassa sem áll sokkal jobban: a sofőrök ott körülbelül napi 22 percet, évente összesen 85 órát várakoznak dugókban. Bécsben az autósok naponta átlagban 30 percet töltenek dugókban, Brünnben 25 percet, Budapesten pedig 26 percet. A magyar fővárosban évente 100 órát (több mint négy napot) araszolnak a dugókban az autóvezetők, amivel Budapest a listán a 130. helyre került.

Tizenegy és fél nap

A legnagyobb megpróbáltatásnak Mexikóváros lakosai vannak kitéve, akik naponta körülbelül egy órát ücsörögnek dugókban, évente pedig 277 órát (több mint 11 nap). Ezzel a ranglista első helyére kerültek. A második helyen Bangkok áll évi 244 órával a harmadikon Jakarta 184 órával. Az első tíz város közé két európai város is bejutott: az ötödik Lódz, a hatodik Bukarest.

A román fővárosa közlekedésfejlesztési tanulmánya rámutat, hogy a buszok és villamosok azért sem vonzóak, mert nem biztosítanak számukra megfelelő elsőbbséget. A főutakon sincsenek mindenütt buszsávok vagy az autósok nem tartják tiszteletben ezeket. A szűk utcákban kanyargó villamossíneket elfoglalják a szabálytalanul parkoló autók, amelyeket legtöbbször a villamosok utasai próbálnak félretenni az útból.