Soha nem feledkeztünk meg az Európa Tanács tagjaként vállalt kötelezettségeinkről, még ezekben, a török nép számára amúgy rendkívül nehéz időkben sem. Soha nem feledkeztünk meg a jogállamiság elveinek tiszteletben tartásáról - szögezte le sajtótájékoztatóján a török külügyminiszter Thorbjorn Jaglanddal folytatott egyeztetését követően.

Mindenkit bíróság elé kell állítani, azokat is, akik megpróbálták meggyilkolni az elnököt - tette hozzá Cavusoglu. Az emberi jogok európai egyezménye iránymutatásként szolgál ebben a nehéz időszakban - fogalmazott a külügyminiszter, akinek az országát számos bírálat érte a júliusi 15-ei hatalomátvételi kísérletet követő tisztogatások miatt.

A sajtóértekezleten az Európa Tanács főtitkára fontosnak nevezte, hogy a török hatóságok tartsák tiszteletben a jogbiztonság elvét és az ártatlanság vélelmét. Thorbjorn Jagland kedden egy interjúban azt mondta: Ankara tisztában van azzal, hogy amennyiben nem biztosítják a tisztességes eljárás feltételeit, akkor számos ügy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán fog kikötni.

Szijjártó: ne gyengítsék Erdogant kritikákkal!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Strasbourgban szintén részt vesz az Európa Tanács (ET) miniszteri bizottságának ülésén. A tárcavezető az MTI-nek adott telefonos interjújában úgy vélte, Európa biztonsága ma Törökország stabilitásával kezdődik, ezért aki az utóbbit támadja, az gyakorlatilag a kontinens biztonságát ássa alá. Az Európai Unió a Törökországgal kötött migrációs egyezménnyel gyakorlatilag Ankara kezébe helyezte a kontinens biztonságának kérdését. Mint mondta, Brüsszelnek "egyértelmű hibája és felelőssége, hogy ilyen kiszolgáltatott helyzetbe hozta Európát", de ha már így alakult, arra szólítjuk fel az európai intézményeket és politikusokat, hogy "ne rontsák tovább a helyzetet és ne gyengítsük Törökország kormányát és elnökét a kritikáinkkal".

"Magyarország mindezzel együtt nem kíván abban a kiszolgáltatott helyzetben lenni, mint Európa jelenleg, ezért az ország és a magyar emberek megvédése érdekében megerősítjük a déli határ védelmét" - hangsúlyozta Szijjártó.

A júliusi puccskísérlet során a puccsistákat nem számítva 246 ember halt meg és több mint kétezren megsebesültek. A történtek után átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban, több tízezer embert függesztettek fel vagy bocsátottak el, és több ezer embert vettek őrizetbe.

Az Európa Tanács 47 országot tömörítő - az Európai Unió intézményrendszerétől teljesen különálló - szervezet, amely elsősorban a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok érvényesítése érdekében tevékenykedik. Az ET végrehajtó testülete a tagállamokat képviselő miniszteri bizottság.