A jövőben a textíliákon át minden termékre vonatkoznának az Európai Bizottság legújabb ökodizájn-szabályai, amelyek részben a fast fashion és az abból eredő környezetszennyezés visszaszorításáért jöttek létre - írja a Guardian.

Az EU végrehajtó szerve azt szeretné, a nagyvállalatok hozzák nyilvánosságra, hogy mennyi eladatlan készletet juttatnak a hulladéklerakókba - ez ugyanis szerves része a fast fashion kultúrájának visszaszorítására irányuló tervnek.

Az EU ökológiai tervezésre vonatkozó szabályai, amelyek számos fogyasztási cikkre - például kenyérpirítókra és mosógépekre - vonatkozó energiahatékonysági előírásokat is megállapítanának, a jövőben a tartósságra és az újrahasznosíthatóságra is kiterjedhetnek majd.

A gyártóknak például bizonyos mennyiségű újrahasznosított anyagot kell majd felhasználniuk termékeikben, vagy korlátozniuk kell az olyan anyagok használatát, amelyek megnehezítik az újrahasznosítást.

"A mindennap használt termékeknek tartósnak kell lenniük" - mondta újságíróknak Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöld megállapodásért felelős alelnöke.

Ha a termékek elromlanak, meg kell tudnunk javítani őket. Egy okostelefon nem veszítheti el túl gyorsan a működőképességét

- mondta, miközben saját készülékére mutatott, és csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az akkumulátort nem lehetett szakemberek felkeresése nélkül kicserélni. "A ruháknak három mosásnál tovább kellene tartaniuk, és újrahasznosíthatónak is kellene lenniük" - tette hozzá.

Virginijus Sinkevicius, az EU környezetvédelmi biztosa azt mondta, hogy az EB azt szeretné, ha a fast fashion "kikerülne a divatból". 2030-ra az EU piacán forgalomba kerülő textíliáknak hosszú élettartamúnak és újrahasznosíthatónak kell lenniük, és nagyrészt újrahasznosított szálakból kell készülniük - magyarázta.

Egyelőre azonban nem világos, hogy a tervek mennyire fogják megváltoztatni a divatipart, mivel a konkrét termékek szabályozásáról még nem született döntés. 

"Nagyon valószínűtlen, szinte lehetetlen, hogy az EU szabályokat alkalmazzon a zoknikra" - mondta egy magas rangú uniós tisztviselő. "Sokkal valószínűbb, hogy a ruházatra vagy lábbelire vonatkozó szabályokat alkalmaznánk" - tette hozzá a forrás.

A javaslatok az EU "körforgásos gazdaság" tervének részét képezik, amelynek célja, hogy Európa ökológiai lábnyomát csökkentsék a világ természeti erőforrásain. A bizottság emellett módosítani kívánja az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályokat: tilos lesz egy terméket "környezetbarátnak" vagy "öko"-nak nevezni, ha az állítás tartalma nem bizonyítható.

Egy átlagos európai évente 11 kilogramm ruhát, cipőt és egyéb szövetárutól szabadul meg. A textiltermékek az élelmiszerek, a lakhatás és a közlekedés után a negyedik legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátó - írja a Guardian.