Az orosz kormány fű alatt megkönnyítette a vállalatoknak, hogy olaj- és gázvezetékeket építsenek természetvédelmi területeken – írja a Moscow Times. Emellett eltöröltek bizonyos károsanyag-kibocsátási követelményeket az autók esetén, mindezt az Ukrajna ellen indított háborúra hivatkozva. Az vállalatok szakmai szervezetei sikeresen lobbiznak a környezetvédelmi szabályok felvizezéséért, mondván: a nyugati szankciók és a gazdasági nehézségek miatt szükségük van költségeik csökkentésére, ahol csak lehet.

Egyes környezetvédelmi standardokat és törvényeket visszavonnak – mondja Angelina Davjdova környezetvédelemmel foglalkozó újságíró. Egy májusban elfogadott új törvény lehetővé tette a vállalatoknak, hogy jelentős építési projekteket folytassanak az úgynevezett különlegesen védett természeti területeken, ami az ország területének 12,5 százalékát fedi le.

Bár a törvény első változatát a közfelháborodás nyomán – aminek kivételesen az egyébként jelentéktelen parlamenti ellenzék adott hangot – finomították, a jogszabály továbbra is megengedi, hogy energiahordozó-vezetékeket vagy autópályákat építsenek ezeken a területeken keresztül. A környezetvédőket főként a gázvezetékek aggasztják, amelyek lefektetése nagy pusztítással jár és fennáll a kockázata a szivárgásoknak, amelyek még nagyobb kárt okozhatnak.

A természeti erőforrások minisztériuma eközben azt is bejelentette, hogy két évvel elhalasztják a tiszta levegő projektet, amelynek célja a legszennyezettebb levegőjű oroszországi városok levegőminőségének javítása. A szabályok felhígításának egyik leglátványosabb példája az autógyártókat érinti. Ezeknek a jövőben nem kell betartaniuk az EU-s károsanyag-kibocsátási és utasbiztonsággal kapcsolatos szabványokat.