Az Európai Bizottság 2022. június 30-ig meghosszabbította és tovább bővítette az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keretrendszer hatályát a koronavírus-járvány okozta nehézségekkel küzdő gazdasági szereplők működésének támogatására; a keret hatálya december 31-én járt volna le.

 

Az ideiglenes keretrendszer hatályának hathónapos meghosszabbítása lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy szükség esetén meghosszabbítsák támogatási programjaikat, hogy a válság által még mindig érintett vállalkozásokat hirtelen ne fosszák meg a szükséges támogatástól.

A helyreállítás további gyorsítása érdekében az Európai Bizottság arról is döntött, hogy újabb korlátozott időtartamra két új intézkedést vezet be, hogy közvetlen ösztönzőket teremtsen a magánberuházási és fizetőképesség-támogatási intézkedésekhez.

Az elmaradtak pótlására

A brüsszeli testület beruházás-támogatási intézkedéseket vezetett be, amelyek a válság következtében elmaradt beruházások pótlásában segítik a tagállamokat. A tagállamok ösztönzőket teremthetnek a vállalatok által végrehajtott beruházásokhoz, és alkalmazhatják ezt az eszközt a zöld és a digitális átállás felgyorsítására. Ez az eszköz 2022. december 31-ig áll a tagállamok rendelkezésére.

Az uniós bizottság emellett fizetőképességet támogató intézkedéseket is hozott. Céljuk, hogy magánforrásokat mozgósítsanak és azokat a kis- és középvállalkozásokba - többek között az induló vállalkozásokba és kisméretű, közepes tőkeértékű vállalatokba - történő beruházások céljainak rendelkezésére bocsássák. A tagállamok garanciákat nyújthatnak magánközvetítőknek, ösztönzőket teremtve az ilyen típusú vállalatokba történő befektetésre, és könnyebb hozzáférést biztosíthatnak a tőkefinanszírozáshoz. Ez az eszköz 2023. december 31-ig áll a tagállamok rendelkezésére.

Az Európai Bizottság 2020. március 19-én vezette a keretrendszert, hogy bővítse a koronavírus-járvány elleni küzdelem szempontjából fontos termékek kutatásához, teszteléséhez és gyártásához, a munkahelyek védelméhez és a gazdaság megsegítéséhez nyújtható állami támogatási lehetőségeket.

Hatályát később kiterjesztette a feltőkésítési támogatásokra és az alárendelt kölcsönt nyújtó támogatásokra, majd a mikro-, kis- és induló vállalkozások további támogatására és a magánberuházások ösztönzésére, és lehetővé tette a tagállamok számára, hogy átvállalják a válság által érintett vállalatok fedezetlen állandó költségeinek egy részét, illetve bizonyos visszafizetendő eszközök közvetlen vissza nem térítendő támogatásokká alakítását.