Az egyre mélyülő politikai válságban napokon belül ez volt a második alkalom, hogy Szadr támogatói behatoltak Irakban a törvényhozás üléstermébe, hónapokkal azután, hogy a választásokon nem sikerült kormányt alakítania. Az egykor az amerikai és az iraki kormányerők elleni milíciákat vezető Moqtada Szadr hívei ülősztrájkot hirdettek a bagdadi parlamentben – számolt be a France24.

A felkeléshez hasonló tüntetések azután indultak el, hogy Mohammed al-Szudáni, az Irán-barát tömb jelöltje a miniszterelnöki posztra bejelentette kormányalakítási szándékát.  Szadr közleménye szerint „az emberek teljes mértékben elutasítják azokat a pártokat, amelyek 18 éve kormányozzák az országot”, amióta az Egyesült Államok vezette invázió megdöntötte Szaddám Huszein diktátort.

Gazdasági válságtól szenved az ország

A törvényhozásban tüntetők iraki zászlókat és a pap képeit lengették. Zsúfolásig megtöltötték az üléstermet, ahol egyesek a törvényhozók asztalánál ültek, mások pedig mobiltelefonjaikat emelve filmezték a megszállást.

A szeszélyes Szadrnek, aki volt Szaddam Husszein híva, majd lett nyugatosabb politikus, majd tért át az iraki nacionalizmushoz, régóta az ország politikai életének egyik meghatározó szereplője, több millió híve van az ország többségi síita lakossága körében. 

A tüntetések a legújabb kihívást jelentik az évtizedek óta tartó háborúból kilábalni próbáló ország számára.

Az olajvagyon és a megemelkedett globális nyersolajárak ellenére Irakot továbbra is a korrupció, a munkanélküliség és más gazdasági problémák sújtják, amelyek 2019-ben fiatalok által vezetett tiltakozó hullámot indítottak el.