A választások előtti utolsó közvéleménykutatások szerint a konzervatívok 8 százalékkal vezetnek a munkáspárt előtt, a parlamentben azonban nem tennének szert egyértelmű többségre.

A nemzetközi pénzvilág szerint ugyanis gyors korrekcióra van szükség a brit gazdaságban, elsősorban a tavaly év végén a GDP 11,5 százalékát elérő, 160 milliárd eurós költségvetési deficitet kell sürgősen lefaragni. Az utóbbi hónapban a font árfolyamára negatívan hatottak a politikai hírek.

A politikusok választási ígéreteikkel nem a piacokat akarták megnyugatatni: az Institute for Fiscal Studies számításai szerint a szükséges költségvetési kiadáscsökkentés elenyésző részére tette ígértet a pártok a kampányban, a munkáspárt a 13 százalékát, a konzervatívok a 18 százalékát, a liberális demokraták pedig 26 százalékát.

A piacok bizonytalanságára utal, hogy történetében először kinyit a csütörtöki brit parlamenti választások utáni hajnalon a londoni határidős és származékos piac, a Liffe, hogy a brit állampapí­rokkal kereskedők azonnal reagálni tudjanak az eredményekre.

A lépést a londoni államkötvény-forgalmazók kérték, mondván: a választások várhatóan szoros eredményt hoznak, és ha erre nem reagálnak azonnal, veszteséges pozíciókba kerülhetnek. Elemzők szerint ugyanis a „függő parlament” komoly eladási nyomást eredményezhet a brit államadósság és a font piacán.