A lengyel médiában egy idő óra óriási teret kap, hogy ősszel elérheti Lengyelországot a koronavírus-járvány újabb hulláma, ami súlyos következményekkel járhat - derül ki a  Business Insider Polska beszámolójából. A gazdasági következményekkel kapcsolatban az a legnagyobb kérdés, hogy a varsói jegybank a magas infláció miatt emeli-e alapkamatát, ami ráerősítene az újabb gazdasági visszaesésre.

Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke erőteljes beszédben figyelmeztetett a közelgő bajra, a sajtó tudósításai szerint talán túl jól sikerült érzékeltetnie, mi vár az országra. Legalábbis a tőzsdei befektetések visszaesése arra utal, hogy a befektetők berezeltek. Elsősorban a legpesszimistább forgatókönyv ismertetése okozott ijedtséget.

Morawiecki azt mondta, hogy a legrosszabb esetben az ősszel napi 15 ezer megbetegedéssel is kell számolni a 38 milliós országban (ez Magyarország esetén azt jelentené, hogy visszatérnének a tavaszi 4000-res számok). Hogy valóban mennyi lesz, az attól függ, mennyien oltatják be magukat. Lengyelországban Magyarországhoz hasonlóan látványosan alábbhagyott az oltási hajlandóság.

A kormányfő bejelentette, hogy július közepén hoznak döntést arról, hogy a kormány javasol-e a szigorításokat arra az esetre, ha a járvány újabb vihara lecsapna az országra. A vendéglátósok és a kis szolgáltatásokat nyújtó vállalkozók már a tavaszt is alig vészelték át, így vélhetően a sikítófrászt hozza rájuk az újabb lezárások lehetősége.