Csehország költségvetésének hiánya jövőre meghaladhatja a 200 milliárd koronát (2,09 billió forint), hacsak nem lesz határozott kiadáscsökkentés - idézte kedden Eduard Janota pénzügyminisztert a Hospodarské Noviny című prágai gazdasági lap. A miniszter szerint meg kell fontolni az adóemelések, köztük az áfaemelés lehetőségét is. A cseh pénzügyminisztériumban eddig legföljebb 170 milliárdos költségvetési hiányt valószínűsítettek a jövő évre.

A kormány egyelőre idén 5,5 százalékos, jövőre 5,1 százalékos államháztartási hiányra számít a GDP-hez viszonyítva, ezek meghaladják az Európai Bizottság májusban kiadott, idénre 4,3 százalékos, jövőre 4,9 százalékos hiányra szóló előrejelzéseit is. A cseh államháztartás hiánya tavaly 1,5 százalékos volt a GDP-hez képest.

A költségvetést érő kockázatok jelentősen nőttek amiatt, hogy a pénzügyminisztérium a múlt héten 0,3 százalékra csökkentette a hazai össztermék jövő évi növekedésének kilátását az addig jósolt 0,8 százalékról. Az Európai Bizottság már májusban 0,3 százalékos növekedést jósolt a cseh gazdaságnak a jövő évre. Erre az évre 4,3 százalékos GDP-csökkenést várnak a cseh pénzügyminisztériumban. Az első negyedévben a cseh GDP 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az első félévben a cseh költségvetés hiánya 68,26 milliárd korona volt, a tavalyi első félévi 5,65 milliárdos hiány helyett. Az idei költségvetési törvényben 38,1 milliárdos egész évi hiánycél szerepel, de a kormány már jelenleg is legalább 165 milliárd koronás idei hiányra számít.

Csehországban rendbe kell tenni a közszféra pénzügyeit, különben a hiányok halmozásával valójában csak elhalasztják a nagyobb válságát, figyelmeztetett a napokban a Cseh Nemzeti Bank alelnöke, Miroslav Singer is.