Ferenc pápa a bíborosokat az úgynevezett konzisztórium - a bíborosok Vatikánban összehívott tanácskozása - keretében emeli a bíborosi kollégium tagjai közé.
Ennek ünnepélyes pillanata a Szent Péter-bazilika főoltáránál pontifikált mise, amelyet az egyházfő szombat délután mutat be. A szertartás során Ferenc pápa az új bíborosok fejére helyezi bíborosi süvegüket, átadja nekik gyűrűjüket, és kijelöli címtemplomukat - írta az MTI.

Az új bíborosok a Szentszék vagy világszerte az egyes helyi egyházak szolgálatában végzik tovább tevékenységüket.

A bíborosok mostani kreálása rendkívülinek számít, mivel a koronavírus-járvány ellenére sem halasztották el, igaz, Brunei és a Fülöp-szigetek új bíborosa nem tudott megérkezni Rómába.

Az óvintézkedések miatt a Szent Péter-bazilikában legfeljebb százan lesznek jelen; elmarad a bíborosok közötti hagyományos ölelés, valamint az új bíborosok ünneplése. A bíborosi kollégium tagjainak nagy része nem vesz részt személyesen a konzisztóriumon, hanem interneten keresztül követi az eseményt.

A tizenhárom új bíborosból kilencen pápaválasztóknak számítanak, vagyis nyolcvan év alattiak, akik egy esetleges konklávén részt vehetnek az egyházfőnek a Sixtus-kápolnában zajló megválasztásán.

Az új bíborosok kevesebb mint fele európai: egy máltai, öten olaszok. Utóbbiak között található a nyolcvan év feletti Raniero Cantalamessa, a pápai ház szónoka. A többi bíboros - Ferenc pápa szóhasználata szerint - a világ és az egyház peremén - Ruandában, Tunéziában, Mexikóban, Chilében, a Fülöp-szigeteken, Bruneiben - szolgál, valamint az Egyesült Államokban.

Elemzők kiemelik Antoine Kambanda nevét, mivel Kigali érseke lett az első ruandai bíboros. Hasonlóképpen, most először kap bíborost Brunei is Cornelius Sim püspök személyében. A washingtoni érsek Wilton Daniel Gregory pedig az első afroamerikai bíboros.

Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta ez a hetedik konzisztórium. A korábbiakon az egyházfő nyolcvannyolc bíborost kreált, tizenhatot közülük olyan országban, amelynek korábban nem volt bíborosa.

Az új bíborosokkal a bíborosi kollégium létszáma mostantól 229-re emelkedik, ebből 128 a pápaválasztók száma. Nyolccal többen vannak a VI. Pál pápa megszabta százhúszas küszöbhöz képest, de 2021-ben hatan töltik be nyolcvanadik évüket, 2022-ben további tizenegy bíboros éri el a korhatárt, és így elesnek a pápaválasztás jogától.

A 128 pápaválasztó bíborosból 53 európai (közülük 22 olasz), 24 latin-amerikai, 18 afrikai, 16 ázsiai, 13 észak-amerikai, 4 óceániai. Ferenc pápa megválasztásán 115 bíboros vett részt, és ebből 60 európai volt.

Vasárnap délelőtt Ferenc pápa az új bíborosokkal mutat be misét a Szent Péter-bazilikában.