Teljes zárlat alatt van a Vatikán Olaszországgal együtt egészen keddig. Teljesen üres volt a Szent Péter tér Nagypéntek este, ugyanúgy, ahogy tavaly - mondta Sárközy Júlia, az M1 tudósítója.

Az ország egész területe karantén alatt van, ez azt jelenti, hogy egésznapos kijárási tilalom lépett életbe, az emberek csak engedéllyel hagyhatják el lakóhelyüket. Az ünnepre való tekintettel a rokonlátogatás engedélyezett naponta egyszer legfeljebb két felnőtt csatlakozhat az egy háztartásban élőkhöz.

Szombat este Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában vezeti a vigíliát. A bazilika is teljesen sötét lesz, csak a kevés résztvevő hívő gyertyája fogja megvilágítani, majd három nap némaság után újra megszólalnak a harangok. Vasárnap délelőtt a Vatikán interneten közvetíti a pápai ünnepi misét, majd délben az egyházfő üzenetét és az Urbi et Orbi áldást.

Ferenc pápa pénteken ellátogatott a vatikáni audencia-terembe, ahol nyolcszáz rászorulót és hajléktalant oltottak be a Vatikán által beszerzett vakcinával - írta az MTI.

Most tetőzik a járvány újabb hulláma Olaszországban

A járványhelyzet kapcsán Sárközy Júlia elmondta: az új esetszámok enyhén elkezdtek csökkenni, viszont az intenzív osztályok továbbra is kritikusan telítettek a tartományok többségében. Olaszországban most tetőzik a járvány mutációk miatt okozott hulláma.

A korlátozások egészen április végéig fennmaradnak - ez azt is jelenti, hogy az uniós tagállamokból beutazók és a hazatérő olaszok is csak teszttel vagy oltási igazolvánnyal léphetnek be Olaszországba.

A tömeges oltás április második felében indulhat meg. A tartományok maguk intézik az oltást, Lombardia tartományban - amely gócpont - július végére tervezik a lakosság 70 százalékos átoltottságát - hangzott el az M1-en. A várakozások szerint Olaszországban szeptember 20-ára érhetik el a lakosság 70-80 százalékos átoltottságát.