Az összesítés alapján a szociáldemokraták a voksok 17,7 százalékát, az euroszkeptikus Finnek a 17,5 százalékát kapták. Ez azt jelenti, hogy mindössze ötezer szavazat a különbség a két párt között - írta az MTI híre alapján az Infostart.hu.

A Petteri Orpo pénzügyminiszter vezette jobbközép Nemzeti Szövetség 17 százaléknyi szavazatot gyűjtött össze. A kormányzó Centrumpárt 13,8-nyi, az ellenzéki zöldek Szövetsége pedig 11,5 százaléknyi voksot szerzett.

A többi párt - összesen 19 párt indult - tíz százalék alatti eredményt ért el. Az ellenzéki Baloldali Szövetség 8,2 százalékos, a svéd ajkúakat képviselő Svéd Néppárt 4,5 százalékos, míg a távozó koalícióban résztvevő Kék Jövő nevű párt egy százalékos eredményt mutathat fel. Ez utóbbi párt az egyetlen a jelenlegi parlamenti formációk közül, amelynek nem lesz képviselője a törvényhozásban.

A választások - ahol 2468 jelölt indult 19 politikai párt képviseletében - végleges eredményét kedden közlik. Az előző parlamenti választásokat 2015-ben tartották. Akkor az ellenzéki Centrumpárt nyert, 49 képviselői helyet szerezve, és amely a Nemzeti Szövetséggel és az Igazi Finnekkel alkotott koalíciót. Tavalyelőtt, 2017-ben a párton belüli ellentétek miatt az Igazi Finnek ellenzékbe vonultak, míg a tőlük eltávolodott Kék Jövő bennmaradt a koalícióban.

Előzetesen a voksolás favoritjai a szociáldemokraták voltak. Mindegyik felmérés Antti Rinne pártjának előnyét mutatta, bár a fölény kissé csökkent az elmúlt hetekben. Úgy várták, hogy az SDP optimális esetben 20 százalék fölé kerülhet. Koalícióra léphetnek a Zöld Szövetséggel (VIHR), igaz a két párt együtt még messze nem szerezne elég mandátumot a stabil kormányalakításhoz. Szövetséget köthetnek ezért a Baloldali Szövetséggel (VAS), valamint a Svéd Néppárttal (RKP).