Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő kiemeli, hogy az ebben a térségben általa minősítéssel ellátott 21 ország közül csak kettőnek, Szlovákiának és Örményországnak az államadós-besorolását rontotta a koronavírus-járvány elhatalmasodása óta, viszont ugyanebben az országcsoportban hat besorolásra tart érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást.

Magyarország "BBB" szintű, befektetési ajánlású szuverén osztályzatát a Fitch Ratings stabil kilátással tartja nyilván.

A közép- és kelet-európai EU-térségen belül Szlovákia és Románia államadós-besorolásának kilátása ugyanakkor negatív a Fitch osztályzati listáján.

A Fitch Ratings a befektetési kategória alapszintjén, saját osztályzati módszertana alapján "BBB mínusz" besorolással tartja nyilván Romániát.

Egy másik globális hitelminősítő, a Moody's Investors Service ugyanennek megfelelő "Baa3" osztályzatot tart érvényben Romániára, szintén leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

Ha a román államadós-osztályzatokat a Moody's és a Fitch egyaránt leminősítené, Románia ezeknél a hitelminősítőknél átkerülne a befektetésre nem ajánlott kategóriába, és ebben az esetben a nemzetközi intézményi befektetők körében sem számítana többé befektetésre ajánlott osztályzatú szuverén adósnak.

A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e vagy sem.

A Moody's a "Baa3" szintű magyar államadós-besorolásra felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben.

Szerda este ismertetett térségi helyzetértékelésében a Fitch Ratings hangsúlyozza, hogy az általa Magyarországra érvényben tartott "BBB" - a Moody's magyar besorolásánál egy fokozattal jobb - államadós-osztályzat a magyar gazdaság erőteljes szerkezeti jelzőszámait és a hasonló besorolású társállamokéhoz képest ugyancsak erős növekedési teljesítményét tükrözi.

A cég megállapítja azt is, hogy e növekedési teljesítményt a beruházási aktivitás táplálja és a stabil magyar bankrendszer támasztja alá.

Mindezt a Fitch tanulmánya szerint ellentételezi a magas - jóllehet egyre kedvezőbb összetételű és dinamikájú - magyar államadósság-ráta és a múltbeli "unortodox" szakpolitikai lépések sora.

A Fitch Ratings megerősítette, hogy a 5,1 százalékosra becsült tavalyi visszaesés után az idén 3,2 százalékos, jövőre 5,6 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban.

A Moody's Investors Service a magyar gazdaságról összeállított idei éves országjelentésében 2021-re 3 százalékos, 2022-re 5,1 százalékos növekedést valószínűsített.

A londoni Cityben vannak ennél jóval derűlátóbb elemzői előrejelzések is.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics legfrissebb térségi prognózisában közölte: várakozása szerint a magyar gazdaság kilábalása előbb indul, mint a többi közép-európai EU-gazdaságé, mivel a magyarországi oltási program is előbbre tart, mint a térség többi országában, és a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt magyarországi korlátozások feloldása is már megkezdődött.

A Capital Economics mindezt egybevetve a magyar gazdaságban az idei év egészére 4 százalékos, 2022-ben 6 százalékos GDP-növekedést valószínűsít.

Az elemzőműhely számításai szerint ugyanakkor a magyar hazai össztermék értéke 2022 végén még így is 2 százalékkal elmarad majd a koronavírus-járvány előtti szintektől.