A Fitch Solutions 3,1-ről, 2,2 százalékra vágta a 2023-as globális növekedési várakozásai – közölte egy háttérbeszélgetésen Cedric Chehab, a cég vezető globális kockázatelemzője.

Aggasztóak a kilátások jövőre a mostaninál is jobban visszaesik a háztartási fogyasztás és erősödni fog a monetáris szigor hatása, miközben a jegybankok igyekeznek megfékezni az elszálló inflációt.

Miután sok jó hír nincs, a kevésbé rosszakról lehet beszámolni. Jövő év elejére eléri tetőpontját a világgazdaságban az infláció, azonban a drágaság minden jel szerint tartósabb lesz mint azt addig remélni lehetett.

Ez tartósabb jegybanki szigorítást, és egyúttal elhúzódó, mérsékelt növekedést, vagy mint a Fitch Solutions Európa esetében prognosztizálja, recessziót jelent.

Magyarországnak is fájni fog

Ami Magyarország esetében sok más fejlődő piac mellett aggasztó, hogy Chehab szerint ennek az európai recessziós folyamatnak hatványozottan ki vagyunk téve, így itt sokkal fájdalmasabb hatása lesz az eurozóna meggyengülésének.

Chehab elmondta, jelenlegi globális monetáris politikában A dollár túlértékelt, a következő negyedévben elérhető a "karvalyság" csúcsa, vagyis akkor megállhatnak a nagy jegybankok abban a látványos szigorítási ciklusban amit most mindenhol látni.

A kockázati forgatókönyvek közt a Fitch Solutions elemzője kiemeli, hogy a világ sokpólusúvá válik, a most elismert hatalmi központok súlya meggyérülhet. A status quo megbomlása pedig új és újszerű feszültségeket idézhet elő a világ különböző részein.

Hasonlóan borús forgatókönyvet vázolt fel szintén hétfőn az OECD, erről itt számoltunk be.