A világgazdaság hamarosan megérezheti az olaj drágulásának káros hatását - állítják a londoni Capital Economics tanácsadó cég szakértői. A kőolaj árának hordónként további tízdolláros növekedése 0,2-0,3 százalékpontot faraghat le a globális GDP növekedési üteméből - fejtegette Andrew Kenningham, a szervezet vezető közgazdásza a CNBC tudósítása szerint. A jelenlegi árszintet nem tarják jelentős problémának, ám ha e fölé drágulna az olaj, az veszélybe sodorná a fokozatos kilábalást.

Egy ilyen forgatókönyv teljesülése esetén a Capital Economics kénytelen lenne felülvizsgálni azt az előrejelzését, amely szerint idén 3,0, jövőre pedig 3,5 százalékkal bővülhet a világgazdaság. A múlt héten a Nemzetközi Valutaalap vágta meg 2013-ra és 2014-re adott növekedési prognózisát, mégpedig elég jelentősen, két százalékponttal, 3,1, illetve 3,8 százalékra. Az IMF a kínai és a brazil GDP lassuló bővülésével indokolta pesszimista lépését.

Tetszetős a Brent

Kenningham szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a Brent alakulása alapján pontosabban előre lehet jelezni az emelkedő olajár hatását a gazdasági folyamatokra. Ennek tükrében örvendetes, hogy a londoni szabvány kevésbé meredeken drágult az egyiptomi belpolitikai válság kibontakozása nyomán, mint az észak-amerikai WTI. A Brent ára hosszabb távú összehasonlításban szemlélve nem alakult túl vészesen az elmúlt három hónapban. A jegyzés még mindig alatta van az idei első negyedév átlagának és elmarad a 2011-2012-es átlagtól is, amikor 112 dollárt kellett fizetni hordójáért.

A Brent kilenc százalékkal, 109 dollár/hordó közelébe drágult június 24-e óta, miután az egyiptomi tömegtüntetések, majd az elnök eltávolítása, illetve azt követő újabb véres demonstrációk miatt a befektetők a Szuezi-csatorna lezárásától tartanak. A WTI jegyzése ezzel szemen 14 százalékkal, hordónként 106 dollárra ugrott. A múlt héten 107 dolláron is forgott az amerikai szabványú olaj, ami több mint egyéves csúcs.

Han Pin Hsi, a Standard Chartered bank árupiaci folyamatokat vizsgáló osztályának feje egyetért azzal, hogy további tíz dollár drágulás már meglátszana a vállalati profitokon és visszafogná a fogyasztói keresletet. Hsi a harmadik negyedévre 106 dollár/hordós átlagos WTI-árat jósol, a Brentet pedig 110 dollárra várja.