A görög mentőcsomag felülvizsgálatát végző Európai Bizottság-Európai Központi Bank-IMF hármas pozitívan értékelik az eddig megtett megszorító lépéseket - közölte a görög kormány pénteken. A görög miniszterelnök George Papandreou pénteken Luxemburgba utazott, hogy bemutassa a közép távú költségvetési terveket Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnöknek, és az euró országok pénzügyminiszteri tanácsa vezetőjének - részleteket azonban nem közöltek, annyit lehet csak tudni, hogy a tervek további kiadáslefaragásról, bevételnövelésről és az állami vagyon gyorsabb eladásáról szólnak.

A mentőcsomag következő részletét júliusban lehívhatja Görögország, a következő hetekben pedig folytatódik a párbeszéd a kormány és az IMF-EU-ECB hármas között Athén gazdasági programjáról - írja a három szervezet, amit nem sokkal a görög kormány közleménye után adtak ki. Görögország látványos előrelépéseket tett, de további fiskális és strukturális lépésekre lesz szükség. A kormány ambiciózus közép távú tervet vázolt fel. A likviditás továbbra is szűk ugyan, ám a gazdaságpolitikai lépések lehetővé teszik, hogy ez elegendő legyen a bankok számára - fogalmaz a közlemény. A görög kormány egy független privatizációs ügynökséget fog felállítani - teszik hozzá.

Csütörtökön kiderült, hogy elvi megállapodás született az EU-s vezetőkkel az új görög mentőcsomagról, de további konkrétumokat továbbra sem tudni - a piacok részbeni megnyugtatásához azonban elég volt a Reuters értesülése. A görög Kathimerini lap értesülése szerint az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy az új mentőcsomag 85 milliárd euróra rúg és 2014-ig szól - ehhez az EU-IMF páros 30-40 milliárddal járulna hozzá, a többit az állami vagyon privatizációjából valamint a magánkézben lévő kötvények önkéntes átütemezéséből fedeznék.

Időközben Athénban folytatódtak a tüntetések: a kommunista PAME csoport elfoglalta a pénzügyminisztérium épületét és egy ötemeletes magasságú transzparenst tűztek ki az épület oldalára, amin az áll: "Szerveződés és harc a megbuktatásért - Általános Sztrájk". Az épületen meghagyták a görög zászlót, de az EU lobogóját lecserélték a PAME zászlajára. A minisztérium dolgozóit nem engedték be dolgozni, akik más épületben kezdték el ma a munkát.