Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

 

Az uniós ügyekért felelős külföldi újságírókkal folytatott megbeszéléseiken a francia kormányzati források arról tájékoztattak, hogy az Európai Unió Tanácsának francia elnöksége az általános uniós ügyekért felelős miniszterek márciusra tervezett informális ülésén mélyreható megbeszélést kíván folytatni a jogállamiság helyzetéről más uniós tagállamok mellett Magyarországgal és Lengyelországgal is - írja az MTI.

Az általános uniós ügyekért felelős miniszterek májusi ülésén pedig a francia elnökség meghallgatást tervez Magyarországgal az uniós alapértékek "súlyos és módszeres megsértése" miatt indított 7-es cikk szerinti eljárás ügyében.

A tisztségviselők tájékoztatása szerint Franciaország a hathónapos elnökség idején mindenekelőtt Európa önállóságának megteremtésére törekszik. A koronavírus-járvány ugyanis különösen rámutatott az EU függőségeire és sebezhetőségére mind az egészségügy, mint a gazdaság területén. A francia elnökség továbbá meg akarja erősíteni, hogy az európai vállalkozások egyenlő versenyfeltételek mellett kereskedhessenek a világban, és azt, hogy az EU nemzetközi partnereinek mindegyike tiszteletben tartsa kötelezettségvállalásait - közölték.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban elmondták, meg kívánják teremteni annak feltételeit, hogy a járvány utáni helyreállítás során a gazdasági fejlődés összeegyeztethető maradjon az éghajlat-politikai törekvésekkel. Emlékeztettek: az EU az Európában gyártott vakcinák legalább felét a rászoruló országokba juttatja. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozták, hogy Franciaország szeretné felgyorsítani a koronavírus elleni oltóanyagok helyi gyártási kapacitásának kiépítését Afrikában, például Szenegálban és Dél-Afrikában.

Az Európa közelében és a távolabbi szomszédságában jelentkező bizonytalanságok szintén rámutattak Európa önállóságának fontosságára. Elengedhetetlennek nevezték, hogy Európa másoktól függetlenül legyen képes lépéseket tenni a rá leselkedő biztonsági kihívások kezelésére. Elmondták, az európai önállóság az uniós határok ellenőrzését és hatékony védelmének képességét is jelenti.

"Meg kell előzni, hogy a migránsok fenyegetést jelentsenek Európa biztonságára" - fogalmazott az MTI szerint egy illetékes francia kormányzati tisztségviselő. Meg kell teremteni, hogy mindazoknak, akik át kívánják lépni az uniós hatásokat, az illetékes nemzeti hatóságok képesek legyenek minden kétséget kizáróan megállapítani a személyazonosságát - tette hozzá.

A határvédelem mellett meg kell őrizni az unión belüli szabad mozgás lehetőségét, támogatni kell a migráció uniós frontországait feladataik ellátásában, köztük a migránsok elhelyezésében. Aszolidaritás jegyében mihamarabb megegyezésre kell jutni az unió közös migrációs szabályozásáról. Az Európai Bizottság migrációs csomagja "kiváló javaslat" - közölték az illetékesek.

Az európai szuverenitást az uniós bel- és külpolitika esetében is meg kell teremteni. Ennek sikere lehetővé fogja tenni az önálló döntések meghozatalát, valamint az európai érdekek és értékek védelmét, a jogállamiság betartását és betartatását minden tagországban - közölték.

Az ukrán határ közelében tapasztalt orosz katonai csapatösszevonással összefüggésben hangsúlyozták: noha a lépés félelmet kelt, párbeszédre kell törekedni Moszkvával. Emellett fontos az is, hogy Európának kész válaszai legyenek a lehetséges orosz agresszió esetére.

"Ha Moszkva hajlandó a párbeszédre, a lehetőséget Európának meg kell ragadnia, a párbeszéd elmaradása ugyanis évtizedekkel vetheti vissza a kialakítani kívánt partnerség lehetőségeit" - fogalmaztak.

A kazahsztáni, emberéleteket is követelő tüntetésekkel kapcsolatban hangsúlyozták: Párizs a feszültség csökkentésére szólítja fel a válságban érintett minden felet, és "önmérsékletre" a külföldi erőket. Kijelentették: a vasárnap óta tartó megmozdulások résztvevőivel szemben alkalmazott erőszak, valamint az elmúlt órák eseményei rendkívül aggasztóak. Franciaország az összes érdekelt fél bevonásával folytatott párbeszédet szorgalmazza, a polgárok alapvető jogainak tiszteletben tartása mellett.