Hagyományos újévi beszédében Macron kedden Párizsban kijelentette, hogy várakozásai szerint a kormánya rövid időn belül kompromisszumot köt a szakszervezetekkel a reformról, de nem tér el a miniszterei által lefektetett fő elvektől - írja az MTI nyomán az Index.

A szakszervezetek december 5. óta a tömegközlekedést megbénító országos sztrájkkal próbálják eltéríteni reformtervétől a volt befektetési bankárt, még karácsonykor is sztrájkoltak.

Az volt az érzésem, hogy ezerszer hallottam már ezeket a szavakat. Még mindig nem látok semmi újat a kormány álláspontjában. Hangosabb vészjelet kell adnunk, mindenütt sztrájkolni kell - mondta a BFM hírtelevíziónak Philippe Martinez, a CGT szakszervezet elnöke, Macron beszédére reagálva. Martinez közölte, hogy az általa vezetett szakszervezet részt vesz a szakszervezetek és a kormány között január 7-re tervezett találkozón.

A sztrájkot meghirdető radikálisabb szakszervezetek egyáltalán nem támogatják a nyugdíjrendszer átalakítását és egységesítését egy pont alapú egyetemes rendszerré, amely a jelenleg vállalatonként, illetve ágazatonként működő, 42-féle nyugdíjrendszert váltaná fel. A mostani rendszer egyik fő kedvezményezettjei a tömegközlekedésben dolgozók.