Rendkívüli készültséget rendelt el a kormány Borsod-Abaúj-Zemplén megye árvízsúlytotta térségeire. A megyében több mint hatvan település van veszélyben.

A Sajón, a Zagyván, a Tarnán és a Bódván harmadfokú készültséget rendeltek el, összesen 2500 ember dolgozik a gátakon. A Hernád völgyébe 800 főt vezényel a Katasztrófavédelem, a Környezetvédelmi minisztériumhoz tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs szegedi, gyulai, szombathelyi és győri igazgatósága pedig további 150 főt.

A Borsodban áradó folyókon az eddig mért legmagasabb szintet is meghaladhatja a vízszint. A meteorológia szolgálat szerint a héten további esők várhatók, ezek közül várhatóan a hét elején érkezik a legnagyobb csapadékmennyiség. A készültséget valószínűleg a hét végéig fenntartják.

A védekezés költségeit központi forrásból fedezik, az önkormányzati tárca vis maior keretében 800 millió forint található, ami azzonal mozgósítható, az érintett önkormányzatok előleget igényelhetnek a védekezésre, mondta Varga Zoltán ügyvezető miniszter.

Csehországban és Lengyelországban emberáldozatot követelt az árvíz, és Kelet-Európából is komoly károkról érkeztek jelentések.

A Visztula és az Odera vízgyűjtő területéhez tartozó folyók környékén mintegy 100 helyen kellett riadókészültséget elrendelni. Különösen a Krakkó központú kis-lengyelországi és a Katowice székhelyű sziléziai vajdaságban súlyos a helyzet.  Mintegy 500 embernek kellett elhagynia a házát, és további 1500-an várnak arra, hogy biztonságba helyezzék őket. Az ár házakat, földeket és utakat öntött el, és víz alá került több vasútvonal is, köztük a Krakkó és Zakopane közötti. 

A Magas-Tátrában az 1400 méter tengerszint feletti magasságban a kora reggeli órák óta folyamatosan havazik, helyenként már több mint félméteres hó hullott - jelentette az MTI pozsonyi tudósítója, Kokes János.

Az árvízhelyzet az ország délkeleti és északnyugati vidékein a legsúlyosabb  - közölte Robert Fico miniszterelnök az országos válságstáb ülése után Pozsonyban. A kassai régióban a Tarca, a Bódva, az Ida, az Olsva, a Hernád és a Ronyva mentén van érvényben harmadfokú árvízvédelmi készültség. A besztercebányai régióban a Rima, a Szuha, a Balog, a Litava és a Tisovník mentén kritikus a helyzet. A pozsonyi régióban a Chvojnica és a Teplica patakok, a Miava, valamint a Súri-kanális szintje emelkedett jelentősen.

Másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Turóc, a Gortva, a Kürtös, a Korpona, az Ipoly, a Gölnic, az Ondava és a Laborc mentén.

A Morva folyó emelkedő vízszintje miatt két cseh-szlovák határátkelőt le kellett zárni.

A szlovák vasúti társaság közölte: néhány vasúti szakasz megrongálódott, illetve víz alá került, ezért több szerelvény nem, vagy csak késéssel, illetve kerülővel  közlekedik. A veszélyeztetett szakaszokon a vonatokat buszokkal helyettesítették.

Súlyosbodik a helyzet Dél-Morvaországban is, ahol több folyón másod-, illetve harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Fákat döntött ki a viharos szél Ausztria keleti részén, a Morva folyón az osztrák-szlovák határon árvízkészültséget hirdettek ki hétfőn - jelentette Bécsből az MTI tudósítója.

A legnagyobb széllökéseket Felső-Ausztriában mérték, ahol időnként óránként 170 kilométeres széllökéseket is mértek. Az alacsonyabban fekvő területeken Dél-Burgenlandban és a Rax hegység térségében tombolt a legerősebb szél, óránként közel 120 kilométeres sebességű.

A viharokat heves esőzés kísérte az ország keleti részén és az Alpok gerincétől északra. A fővárosra a múlt hét második felében olyan esőzés köszöntött, amekkora átlagosan csak kilencévenként fordul elő Bécsben.