Három évvel ezelőtt menekülteknek segítettek Görögországba jutni, most öt év börtön várhat a szír Sarah Mardinire és az ír Sean Binderre. 

Többek között kémkedéssel vádolják őket és azzal, hogy segítettek a menekülteknek illegálisan partot érni Leszbosz szigetén. A vád szerint megfigyelték többek között a görög parti őrséget és azok hajóit, így segítve a menekültek földre érését.

A párost ugyan 2018 decemberében már feltételesen szabadlábra helyezték, egy másik bűncselekmény kapcsán is gyanúba kerültek, amelyet külön fognak tárgyalni - írja a lap.

Ők több mint három hónapot töltöttek már rendőri őrizetben, de rajtuk kívül még két tucat humanitárius segítőt gyanúsítanak. A nagy sajtófigyelemmel kísért per ma kezdődött Görögországban.

Mardini, aki 2015-ben maga is csónakkal utazott Törökországból Görögországba, nem vesz részt a tárgyaláson, ugyanis kitiltották az országból- írja a france24.com. Mardiniék csónakja akkor meghibásodott és húgával közösen segített a felszínen tartani a hajót.

Összesen 24 aktivista ellen folyik eljárás az Emergency Responce Centre International (ERCI) nevű nonprofit mentőcsoporttal való állítólagos kapcsolatuk miatt.

Annak ellenére, hogy a szervezet rendszeresen együttműködött az illetékes görög hatóságokkal, az ügyészség a társaság műveleteit egy csempész-bűnszövetkezethez hasonlította, míg az adománygyűjtő tevékenységét potenciális pénzmosás miatt vizsgálják.

A Human Rights Watch az aktivisták későbbi tevékenységei kapcsán azt mondta, hogy "életmentő segítséget nyújtottak a migránsoknak és menedékkérőknek", és azzal vádolta a görög hatóságokat, hogy "kriminalizálják a mentőket".