A görögországi Leszbosz és Kiosz szigetének önkormányzati vezetői rémülten reagáltak arra lehetőségre, hogy újabb bevándorlási regisztrációs központok létesülhetnek a szigetükön - jelentette az ekathimerini.com hírportál. Leszbosz és Kiosz a Törökországból érkező menekültek legfontosabb európai partra szállási helyei.

Leszboszon - amelynek lakói különösen türelmesnek és segítőkésznek bizonyultak a menekültek fogadásában - építkezés kezdődött egy elhagyott katonai bázison. A helyhatóság és a lakosok egyaránt attól tartanak, hogy új fogadóközpont - úgynevezett hot-spot - épül.

Túlterhelés

A szigeten van már egy ilyen centrum (Moria), amely folyamatosan a fogadóképességét tesztelő terheléssel működik. Emellett egy informális központ is működik (Kara Tepe), amely szintén elérte teljesítőképessége határát.

Katonai források nem árulták el, min dolgoznak a bázison, csak annyit osztottak meg az ANA-MPA hírügynökséggel, hogy Athénből kaptak utasítást a munka elvégzésére. Krisztiana Kalogiru, a térség kormányzója kijelentette, hogy szó sincs újabb menekültlétesítmény odatelepítéséről.

Emellett azt is hangoztatta, hogy számos levében kérte a kormányt, hogy enyhítsék a sziget gondjait, amelyen a nyolcezer főre tervezett táborokban körülbelül 13 ezer embert láthat el.

Feszültség

Leszbosz polgármestere, Szpirosz Galinosz egyebek mellett Jánisz Muzalasz migrációügyi miniszterhez eljuttatott levelében arra figyelmeztetett, hogy a robbanásveszélyes hangulat alakult ki, nem elsősorban a lakosság, hanem a menekülttáborok különböző országokból érkezett lakói között. A rendőrség nemrégiben szenegáli és algériai fiatalokat választott szét a Moria táborban.

Muzalasz pénteken azt is tagadta, hogy új tábort terveznének Kioszra. Ezt megelőzően a sziget önkormányzata az ezzel kapcsolatban terjedő pletykákra kért magyarázatot a kormánytól. A miniszter szerint azon dolgoznak, hogy tehermentesítsenek egy központot, amely egy bezárt üzem területén működik, illetve helyet adnak az illegális táborokban lévő embereknek.

Idegenforgalom

A helyi vállalkozók arra is figyelmeztetnek, hogy az idegenforgalom jóvátehetetlen károkat szenvedhet el, ha nem sikerül enyhíteni a szigetekre nehezedő migrációs nyomást. Görögországban jelenleg becslések szerint 60 ezer menekült tartózkodik, szemben az év eleji 50 ezerrel. Gyakorlatilag Törökországhoz hasonlóan a bevándorlók tartós tartózkodási helyévé vált az ország.