A németországi kiskereskedelmi eladások 0,9 százalékkal csökkentek júniusban a német szövetségi statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint - tudósít a Bloomberg.

A csökkenésre számítani lehetett az elemzők szerint, hiszen májusban 2008 januárja óta nem látott mértékben, 3 százalékkal nőttek a kiskereskedelmi eladások. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok 0,2 százalékos csökkenésre számítottak.

A trend továbbra is pozitív az UniCredit Bloombergnek nyilatkozó elemzője szerint. Alexander Koch elmondta, hogy a fogyasztói kereslet továbbra is erős, a munkaerőpiac stabilizálódott, a gazdaság jó irányba halad.

A német üzleti bizalom három éve nem látott mértékben emelkedett júliusban és a GfK AG háztartási bizalmi indexe is nőtt. A munkanélküliség júliusban tizenharmadik hónapja csökkent: a júniusi 7,7 százalékról 7,6 százalékra - közölte a német szövetségi munkaügyi ügynökség csütörtökön. Mindeközben több német vállalat, például a Siemns és a BASF, várakozásokat meghaladó eredményekről számoltak be.

A Bundesbank júniusi közleménye szerint a német gazdaság 2010-ben 1,9 százalékkal, 2011-ben pedig 1,4 százalékkal bővülhet.