Egyre nagyobb probléma világszerte a gyógyszerhiány - derül ki az Európai Unió Gyógyszerészeti Csoportjának felméréséből. A kutatásban részt vevő minden ország tapasztalt készletcsökkenést, és 65 százalékuk jelezte, hogy a helyzet 2020-ban 2019-hez képest rosszabb lett. Az érintett országok többségében több mint 200 gyógyszer minősült aktuálisan hiánycikknek, 8 országban pedig a 400-at is meghaladta ezek száma. A legtöbb helyen szív- és érrendszeri gyógyszerek szerepeltek a hiánylistákon.

A Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat vezérigazgatója, Feller Antal az InfoRádiónak elmondta, ez Magyarországon is rendszeres probléma. A hiányok legnagyobb része azonban átmeneti, és viszonylag gyorsan megszűnik. A szakember szerint a hiányok 99 százalékában vannak olyan készítmények, amelyekkel helyettesíteni lehet az adott terméket, és csak a maradék 1 százalék okoz nagyobb problémát. 

De ebben az esetben is a nagykereskedők az OGYEI-hez fordulnak egyedi import- vagy kontingensengedélyt kérve, hogy alternatív forrásokból próbáljanak terméket beszerezni.

Feller kiemelte: nem nagyon van ma olyan termék, amely ne lenne helyettesíthető, kivételt egy pajzsmirigyproblémák kezelésére szolgáló készítmény jelenti, de ennek az esetében is hamarosan rendeződhet a hiányhelyzet, ami elsősorban az alapanyag-ellátásból fakad. A gyógyszeralapanyagok 70 százaléka ugyanis a Távol-Keleten készül, tehát, ha bármilyen probléma fellép azon a területen, az a teljes szállítási útvonalat érintve késedelmet, gyógyszerhiányt okozhat. 

Az Európai Bizottság még tavaly kiadott egy iránymutatást az optimális gyógyszerfelhasználásról a hiányok elkerülésére. Az Európai Parlament pedig idén szeptemberben egy állásfoglalást fogadott el, amely a többi között arra szólítja fel a tagállamokat, hogy pénzügyi eszközökkel is ösztönözzék a gyógyszergyártókat arra, hogy Európában telepedjenek le, megkönnyítve a gyógyszerek szállítását az EU tagállamai között - olvasható az InfoRádió oldalán.