A késsel felfegyverzett csoport "terrortámadásának" következtében 24 ember - köztük 16 ujgur - halt meg, a támadók közül a rendőrség 11-gyel végzett a helyszínen. Négyüket, akik megsérültek, később fogták el - áll a hivatalos beszámolóban. Az áldozatok között - a korábban közöltektől eltérően - két rendőr volt. Összesen 21 rendőr és civil személy sérült meg.

Az erőszakos akciót a Turpan prefektúrához tartozó Lukcsün járásban hajtották végre, a kora reggeli órákban. Célpontjai a helyi rendőrőrsök mellett egy kormányzati épület és egy építkezési terület voltak. Több rendőrautót is felgyújtottak.
A támadás okát eddig nem közölték, az ügyben a hatóságok nyomozást folytatnak, a településen rend van - jelentette a Hszinhua hírügynökség. Hongkongi lapértesülés szerint a helyszínen még erős rendőri jelenlét tapasztalható, az utcákon fegyveres rendőrök tucatjai járőröznek.

Hszincsiangban időről időre fegyveres akciókkal hívják fel magukra a figyelmet ujgur lázadók, olykor vallási fanatikusok, illetve a terület elszakadását hirdetők, de több esetben fordultak már elő tömeges utcai késelések is. Az ujgurok a terület őslakosai, muszlim vallású, a törökkel rokon nyelvet beszélő népcsoport tagjai. Egyes térségeket száz százalékban csak ők laknak, de a 21-22 milliós, két Törökországnyi területű Hszincsiang lakosságának mára mindössze a 45 százalékát adják. A han kínaiak aránya ugyanott 44 százalék.

Nur Bekri, az autonóm terület elnöke egy 21 halálos áldozattal járó április összecsapást követően kijelentette, nem etnikai ellentétről van szó. "Ez egy politikai harc a szeparatizmus és a szeparatizmust ellenzők, a haza egységét támogatók és annak ellenzői között" - mondta.

Négy évvel ezelőtt súlyos etnikai zavargások törtek ki az autonóm terület székhelyén, Urumcsiban, amikor a han kínai lakosságra támadtak ujgurok, hogy megtoroljanak egy korábbi sérelmet. Az erőszakos cselekményekben közel 200 - többségében han nemzetiségű - ember halt meg, és csaknem 1700-an megsebesültek. Az ügyben több halálos ítélet született.